Zatiahnuté, dažďové prehánky
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Exminister Szigeti si môže vydýchnuť, prokuratúre žaloba nevyšla
Zdielať na

Exminister Szigeti si môže vydýchnuť, prokuratúre žaloba nevyšla

BRATISLAVA / Bratislavskej prokuratúre nevyšla žaloba na exministra školstva Lászloa Szigetiho. Podľa prokuratúry a polície spáchal podvod so štátnymi dotáciami. Sudkyňa predloženú žalobu zmietla zo stola. Počas vyšetrovania údajného podvodu vraj boli porušené exministrove práva na obhajobu.

Lászlo Szigeti bol v piatok hneď ráno nastúpený pred dverami pojednávacej sály bratislavského súdu. Už po druhýkrát.

Okrem jeho obhajcov prišiel aj policajný vyšetrovateľ. Ten, ktorý prípad podvodu so štátnymi dotáciami vyšetroval, ukončil a odovzdal kompletný prokuratúre. Tá na exministra školstva podala žalobu. S tou prokuratúra v piatok pohorela.

Zodpovedný policajt totiž pri tvorbe vyšetrovacieho spisu na Szigetiho nepostupoval podľa vyhlášky Ministerstva spravodlivosti, o tvorbe spisov Orgánmi činnými v trestnom konaní. Okrem iného, v spise chýbalo niekoľko dôležitých dokumentov, možno preukazujúcich aj Szigetiho nevinu, boli prečíslované strany, nebol zviazaný.        

"Boli porušené práva obvineného na obhajobu. Obžalobu prokuratúry súd odmieta," potvrdila sudkyňa.

Dotácia putovala inam

Samotná obžaloba, ktorú má TV JOJ k dispozícií však obsahuje zaujímavé skutočnosti, o ktorých vypovedalo pred políciou viac ako dvadsať svedkov, prevažne ministerských úradníkov.

Lászlo Szigeti ešte ako minister školstva odklepol štátnu dotáciu určenú pre rekonštrukciu školskej telocvične v obci Zemianska Oľča. Starosta obce dotácie obratom ruky nevylial do školskej budovy, ale do budovy súkromnej firmy. Podľa svedkov, ak na ministerstve o takejto žiadosti na dotáciu vtedy niekto vedel, tak len vtedajší minister školstva, Lászlo Szigeti.

Samotná škola má už dnes svoju telocvičňu v takom stave, že ju z hygienických dôvodov žiaci využívať nesmú.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy