Jasno
20°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Fico môže prísť kvôli Žiline o ročný plat
Zdielať na

Fico môže prísť kvôli Žiline o ročný plat

Zdroj: SITA

BRATISLAVA / Premiér Robert Fico môže prísť o dvanásť mesačných platov, viac ako štyridsať tisíc eur. Dôvodom je jeho vysvetlenie spred dvoch týždňov, prečo vláda odpustila mestu Žilina dlh vo dýške 17,5 milióna eur. Premiér tvrdí, že novinári jeho slová o politickej príslušnosti zrejme zle pochopili.

Premiér svoje slová vysvetlil tak, že nešlo o stranícku príslušnosť či správne politické tričko, ale o to, že je mu nevadí, ak je starosta aj poslancom národnej rady. "Chceli sme mestu Žilina vrámci nášho vyjázdového rokovania pomôcť. Nevidím tam žiadny súvis. Ja som len povedal, že je dobré, ak sú primátori a starostovia súčasne aj v národnej rade, " uviedol Fico.

VIAC SA DOČÍTATE TU: Vláda odpustila Žiline dlh 17,5 milióna eur za kórejskú dedinu

"Premiér to môže interpretovať ako chce, prečítajte si jeho verejné vyjadrenia. Podľa mňa je to jasné. Chcel pomôcť pánovi primátorovi Chomovi v predvolebnej kampani," hovorí predseda Výboru pre nezlúčiteľnosť funkcií Viliam Novotný.

Fico argumentuje, že aj tie mestá, kde nie je stranícky primátor či starosta, dostali nejaké peniaze. Je ale fakt, že niektorým starostom darí viac ako iným.

Príde o ročný plat?

Poslanec Ondrej Dostál navrhuje, aby Ficovi bola udelená pokuta vo výške ročného platu. Podľa Dostála vláda rozhodnutím v Žiline uprednostnila záujmy politickej strany Smer-SD pred verejným záujmom.

Ficove vyjadrenia podľa lídra OKS svedčia o záujme uprednostňovať zo strany vlády a ďalších štruktúr štátu ovládaných stranou Smer-SD tie samosprávy miest a obcí, na čele ktorých stoja nominanti strany Smer-SD pred ostatnými mestami a obcami Slovenska.

Aj podľa poslanca za Most-Híd Zsolta Simona Fico svojimi slovami prekročil hranice ústavného zákona, keď ukázal, že občanov delí na dve kategórie – voliči Smeru-SD akoby mali viac práv, hoci Smer-SD nevolila väčšina všetkých občanov. Fico podľa jeho slov vládne celej krajine, nielen voličom Smeru a má brať do úvahy záujem všetkých občanov, nielen voličov vládnej strany.

Novotný: stranícky klientelizmus

Predseda výboru Viliam Novotný (SDKÚ-DS) sa domnieva, že ide o "klasický prípad toho, čo sa v médiách označuje za stranícky klientelizmus“. Vláda a premiér podľa Novotného konali na hrane zákona o ochrane verejného záujmu. Rozhodnutie vlády o odpustení dlhu pre Žilinu podľa opozičného poslanca Chomovi nesmierne pomôže pri novembrových komunálnych voľbách, v ktorých sa opätovne uchádza o post šéfa žilinskej radnice.

Novotný zároveň upozornil, že všetky vlády mali problém so straníckym klientelizmom, ale zatiaľ čo pravicoví premiéri ho pri odhalení odmietali a bojovali proti nemu, Fico mení pohľad na túto problematiku. "Už to nie je hriech, ale cnosť. Pán premiér to povýšil na cnosť,“ konštatoval Novotný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy