Oblačno
22°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Pred budovou TANAPU sa konal protest. Prišli rehoľné sestry aj psy
Zdielať na

Pred budovou TANAPU sa konal protest. Prišli rehoľné sestry aj psy

VYSOKÉ TATRY / Desiatky ľudí sa dnes chytili pred budovu Správy TANAPU za ruky, aby vyjadrili podporu národnému parku a všetkým dnes už bývalým riaditeľom národných parkov, ktorí neboli ochotní prepúšťať svojich ľudí. Živú reťaz prišli podporiť dokonca aj rehoľné sestry.

​Nepáči sa im plánované prepúšťanie odborníkov

Budovu TANAPU v deň štátneho sviatku 8. mája obkľúčili desiatky ľudí. Ide o reakciu na plánované prepúšťanie odborníkov. Odísť by podľa aktivistov malo takmer osemdesiat ľudí v národných parkoch a stopäťdesiat v ďalších organizáciách. Ale ľudí netrápia len personálne otázky. "Podľa mňa by mal byť manažment medveďov úplne iný, ako teraz je. Tá situácia okolo mi príde veľmi násilná," uviedli protestujúci v národnom parku. "Ja som teda mestský typ, ale po národných parkov chodíme peši, nie vrtuľníkom, ani na motorke," dodal jeden z protestujúcich.

Prišli aktivisti aj Tatranci rôzneho veku, rehoľné sestry či napríklad psy. "Bojujeme za jednoduchých ľudí, ktorí si chodia do prírody oddýchnuť, aby sa nemuseli chodiť liečiť do psychiatrií, ale do prírody," povedala rehoľná sestra Anna z Rádu svätej Uršule. Podľa slov štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia nik nepovedal, koľko ľudí bude musieť z ochrany prírody odísť. "To, čo tam odznelo dnes, že ideme prepúšťať odborníkov v národných parkoch, je hoax. To potvrdzuje aj ten fakt, že minimálne v troch národných parkoch sme rozšírili počet pracovných miest. Pridalo sa niekoľko ľudí," informal štátny tajomník Ministerstva životného prostredia Filip Kuffa.

Protestujúci veria, že ich boj má zmysel

Živá reťaz bola akýmsi prejavom solidarity k národným parkom, aktivisti i protestujúci sú presvedčení o tom že zmysel to má. "Tlak ulice motivuje politikov k tomu, aby počúvali a nastavujeme im zrkadlo. Myslíme si, že to určite vie dať veci do pohybu," vyjadril sa Marek Kuchta, koordinátor iniciatívy My sme les. "Môžeme registrovať nejaké ich požiadavky, aj tak to budú v konečnom dôsledku manažérske rozhodnutia, či už jednotlivých riaditeľov parkov alebo rozhodnutia ministra alebo ešte vyššie rozhodnutia vlády," ukončil Kuffa. "Každá jedna malá ľudská reťaz je jedným krúžkom jednej veľkej reťazi," dodal protestujúci.

Súvisiace články