Oblačno
15°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Cítili sa žiaci s policajtmi bezpečnejšie? Pýtali sme sa vo viacerých regiónoch
Zdielať na

Cítili sa žiaci s policajtmi bezpečnejšie? Pýtali sme sa vo viacerých regiónoch

BRATISLAVA / Žiaci, učitelia ale i rodičia sa vraj dnes už cítili bezpečnejšie. Po utorkových výhražných mailoch, ktoré zaplavili viac než tisícku škôl - policajti venovali deťom zvýšenú pozornosť a dohliadali na ich príchody do škôl. Iná situácia nastala v banskej bystrici na dvoch školách -žiakov evakuovali. Dôvodom mali byť emaily, ktoré padli do spamu.

​Od pol siedmej do ôsmej hodiny ráno dohliadali zložky policajného zboru na príchod žiakov na základnú školu v bratislavskom Ružinove. Prítomnosť polície na školách zvyšuje pocit bezpečnosti a mnohé školy urobili aj vlastné opatrenia. "Zavolala som si celý pedagogický kolektív, vytvorili sme si krízový intervenčný tím, zopakovali sme si niektoré veci, ako postupovať," tvrdí riaditeľka Základnej školy Ostredková Erika Drgoňová v Bratislave.

Do základnej školy podľa riaditeľky chodí cez 900 žiakov a aby ustrážili budovu, dôsledne kontrolovať majú aj školníci. "Väčšinu ľudí poznám, ktorí sú oteckovia, mamičky. Cudzie osoby preverujeme, či sú naozaj dohodnutí," povedal školník Štefan Vereš. Policajti monitorovali situáciu v okolí škôl aj v Prievidzi. V utorok od skorého rána na škole evakuovali tisícky školákov a škôlkarov. Vo štvrtok vládol pokoj. Uniformovaní muži zákona boli pred vchodom každej školy nielen v Prievidzi, ale vo všetkých obciach v okrese. 

V jednej škole prišla reakcia na hrozbu neskôr

Policajti hliadkovali aj v okolí rožňavských škôl. Prvú vyučovaciu hodinu venovali učitelia najmä hrozbe z utorka. "Ohľadom toho, ako deti vnímajú túto situáciu, ktorá sa stala v utorok. Je dôležitá tá psychická hygiena detí, a je dôležité aby to učitelia vnímali, aby podchytili žiakov, ktorí sa boja alebo majú nejaké obavy," vysvetlil zástupca riaditeľa  Attila Gyömbér.

Vyučovanie museli prerušiť na jednej z banskobystrických stredných škôl počas prvej hodiny. "Prišli sme do školy a počas prvej hodiny povedali, že prišiel mail, že je tam bomba," povedal maturant Samuel. Výhražný mail škole poslal anonym ešte v utorok, no vedenie ho našlo až dnes ráno. Bol totiž v nevyžiadanej pošte.

Viac o prípade v Banskej Bystrici sa dočítate tu.

Mnoho detí sa so situáciou veľmi ťažko vyrovnáva. Školská psychologička zdôrazňuje, že rodičia by mali zachovať pokoj.
"V prvom rade je podstatné, ako reagujú na situáciu dospelí ľudia okolo detí. Je fajn, keď sa snažia deti ubezpečiť, že im nič nehrozí, že majú v škole pani učiteľku, ktorá im pomôže," doplnila psychologička Kornélia Ďuríková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy