Polojasno
26°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Slováci oslávili v anglickom Manchestri prichod jari
Zdielať na

Slováci oslávili v anglickom Manchestri prichod jari

MANCHESTER / Slovenská škola v Manchestri usporiadala pre rodákov spod Tatier akciu pod názvom Májová rodinná zábava, ktorej súčasťou bolo stavanie mája. Našu tradičnú udalosť si však na vlastné oči mohli vychutnať aj zástupcovia z iných komunít žijúcich v Spojenom kráľovstve.

V našich končinách bola táto tradícia výrazom úcty a lásky k dievčaťu. Zvyčajne stavali strom “máj” chlapci, čím vyjadrovali záujem o svoju vyvolenú. Mesiac máj je tak nielen lásky čas, ale symbolizuje tiež boj jari so zimou, či života so smrťou. Tento stredoveký zvyk si pripomenuli aj naši rodáci v anglickom meste Manchester, kde žije početná slovenská komunita. "Majáles zorganizovala Slovenská škola v Manchestri a na akciu sme pozvali aj ľudí iných národnosti. Sme veľmi radi, že sme im mohli ukázať našu májovú tradíciu,” povedala nám zakladateľka krajanskej školy v Manchestri Anna Pazdurová.

Nechýbal ani zábavný program a hudba

Na príjemnom podujatí nechýbala tombola ani tradičné slovenské jedlá ako napríklad rezeň so zemiakovým šalátom, či guláš. O výbornú atmosféru a hudobnú vložku sa postarali Tomáš Chromec spolu s Martinom Rybkom. Súčasťou zábavy boli tiež rôzne hry pre najmenších, ale aj vedomostné súťaže zo slovenskej histórie. "Chceme naše deti naučiť a pripomínať si, aké máme zvyky a tradície,” dodala na záver Anna.

Ďalšia vydarená akcia slovenskej komunity vo Veľkej Británii opäť zvýraznila súdržnosť našich krajanov v zahraničí, ale tiež dôležitosť podpory aktivít Slovákov žijúcich ďaleko od svojej rodnej krajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy