Zatiahnuté
26°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Zo Slovenska sa po zmene ústavy stáva policajný štát, tvrdia sudcovia
Zdielať na

Zo Slovenska sa po zmene ústavy stáva policajný štát, tvrdia sudcovia

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Plénum Najvyššieho súdu Slovenskej republiky protestuje proti novele ústavy, ktorú poslanci parlamentu schválili minulý týždeň. Sudcovia najvyššieho súdu poukazujú na to, že zmenu ústavy prijali bez predchádzajúceho pripomienkového konania a rozpravy v odbornej verejnosti. Zmeny považujú za začiatok policajného štátu na Slovensku.

"Schválený ústavný zákon a pripravovaný návrh vykonávacích zákonov k tomuto ústavnému zákonu nie sú súladné s medzinárodnými štandardmi, najmä s odporúčaním Výboru ministrov Rady Európy členským štátom o nezávislosti, efektívnosti a zodpovednosti sudcov, prijatým 17. novembra 2010," uviedlo plénum najvyššieho súdu na margo novely ústavy. 

Zmenami, ako sú napríklad bezpečnostné previerky súčasných sudcov, odňatie trestnoprávnej imunity sudcov a finančné postihy za rozhodovaciu činnosť sudcov, sa podľa uznesenia vyslovuje kolektívna vina iba jednej z mocí členského štátu Európskej únie bez toho, aby bezpečnostné previerky boli vykonané i u moci zákonodarnej a moci výkonnej.

"Tento postup výkonnej moci a moci zákonodarnej s využitím policajných a spravodajských zložiek je protiústavný a likviduje nezávislosť súdnej moci, je to začiatok policajného štátu na Slovensku a znamená ohrozenie právneho štátu," tvrdia sudcovia.

Porušené medzinárodné štandardy

Obavy vraj má aj Európska asociácia sudcov, ktorej prezident zaslal slovenskému prezidentovi, premiérovi a ministrovi spravodlivosti listy, kde prejavuje znepokojenie nad pripravovanými zmenami v justícii.

Plénum najvyššieho súdu považuje prijatý ústavný zákon v časti týkajúcej sa justície za nesúladný s ústavnými princípmi právneho štátu a porušujúci základné európske štandardy na nezávislosť súdov a súdnictva ako celku.

Sudcovia preto vyzývajú Národnú radu Slovenskej republiky, aby aktívne konala a prinavrátila do Ústavy Slovenskej republiky demokratické zásady.

Poslanci minulý týždeň schválili novelu ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii. Viac sa o týchto zmenách dočítate TU.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy