Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Založil online trhovisko s drogami. Medzinárodného predavača zatkli v USA
Zdielať na

Založil online trhovisko s drogami. Medzinárodného predavača zatkli v USA

WASHINGTON / Zakladateľa trhoviska s drogami na dark webe vzali v USA do väzby. V utorok 21. mája súd v USA nariadil vziať do väzby 23-ročného muža z Taiwanu, podozrivého z prevádzkovania nelegálneho trhoviska s drogami na dark webe.

Mladíka, známeho aj pod nickom "Pharoah", zadržali v sobotu na letisku Johna F. Kennedyho v New Yorku. Cez trhovisko Incognito Market, ktoré mladík založil, sa obchodovalo s drogami do Spojených štátov i do celého sveta. Podľa zistení amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI) sa takto predávali aj podvodné lieky na predpis. Transakcie prebiehali anonymne a bral si päť percent z kúpnej ceny z každého predaja. Takto si zarobil viac ako 100-miliónov dolárov, informovala agentúra AFP.

Incognito Market bol zatvorený v marci. Od jeho spustenia v októbri 2020 sa tam predali stovky kilogramov drog a liekov - heroínu, kokaínu, LSD, extázy, oxykodónu, metamfetamínov a ketamínu.

V prípade, že súd v USA mladíka usvedčí, hrozí mu doživotný trest. Hovorca taiwanského ministerstva zahraničných vecí počas pravidelného brífingu v utorok uviedol, že mladík od novembra pracuje na taiwanskej ambasáde na ostrove Svätá Lucia, ktorý je jedným z mála spojencov Taiwanu. Muž si požiadal o prácu na veľvyslanectve svojej krajiny v rámci náhradnej vojenskej služby, ktorá je na Taiwane povinná. Očakávalo sa, že v júli sa jeho vojenská služba skončí. Z ostrova Svätá Lucia odcestoval 18. mája na dovolenku. Cestoval cez New York, kde bol zadržaný.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy