Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Slovenského kapitána zadržali po tragickej zrážke lodí na Dunaji
Zdielať na

Slovenského kapitána zadržali po tragickej zrážke lodí na Dunaji

BUDAPEŠŤ / Maďarská polícia zadržala kapitána výletnej lode, ktorá v sobotu (18.5.) v noci vrazila do motorového člna na Dunaji a ten sa následne potopil. Maďarskí policajti začali trestné stíhanie na objasnenie okolností tragédie, ktorá si vyžiadala smrť dvoch ľudí. Ďalší piati sú do dnes nezvestní.

K víkendovej tragédii na Dunaji došlo pri obci Verőce v Maďarsku. Dvojposchodová výletná loď sa pod švajčiarskou vlajkou plavila z Budapešti do Passau, keď vrazila do motorového člna, na ktorom sa viezlo 8 ľudí. Tí sa v noci chceli dostať na druhú stranu Dunaja.

O nehode sa záchranári dozvedeli od jedného z pasažierov člna. Po taliansky hovoriacemu mužovi sa s rozbitou hlavou sa ako jedinému podarilo doplávať na breh. "Polícia prehľadala okolia na vode i na súši. Neskôr našli na brehu Dunaja jedno mŕtve mužské telo a o niekoľko hodín neskôr aj jedno mŕtve ženské telo. Neskôr našli aj poškodenú menšiu motorovú loď," informoval Soma Csécsi, hovorca budapeštianskej polície.

Pátrali po ďalších 5 členoch posádky malej lode – 3 mužoch a 2 ženách vo veku od 18 do 39 rokov. Zatiaľ bezvýsledne. Výletnú loď policajti zadržali pri Komárome, kde sa uskutočnila prehliadka. Pri nej sa zistilo poškodenie prednej časti lode. V čase nehody loď viedol kapitán z juhu Slovenska. Muž s 35-ročnou praxou, ktorému do dôchodku chýba už len jeden rok, tvrdí, že si malú loď ani náraz nevšimol.

Polícia má podozrenie, že kapitán po nehode neupozornil posádku a nepodnikol žiadne kroky na záchranu osôb. "Polícia pokračuje vo vyšetrovaní, do ktorého sme zapojili znalcov z oblasti informatiky a lodnej dopravy. Cieľom vyšetrovania je zistiť, či je niekto trestno-právne zodpovedný za túto nehodu," doplnil hovorca.

Pasažieri motorového člnu sa vracali zo zábavy

Zarážajúce je, ako sa menšie plavidlo mohlo po 22. hodine ocitnúť uprostred Dunaja, v dráhe vyhradenej pre veľké plavidlá. Pasažieri motorového člna sa plavili domov zo zábavy. Niekoľko svedkov z brehu Dunaja uviedlo, že po 22.00 h počuli náraz a videli, ako výletná loď zapla reflektory, avšak pokračovala v plavbe. Malé plavidlo sa podľa expertov malo v každom prípade vyhnúť väčšej výletnej lodi, pričom osvetlenú výletnú loď musela posádka člna vidieť. 

"Tento typ motorového člna je schopný vyvinúť veľkú rýchlosť. Trosky člna naznačujú, že k zrážke s výletnou loďou došlo vo veľkej rýchlosti," povedal hovorca Maďarského celoštátneho plavebného združenia Mihály Tóth, podľa ktorého úlohou odborníkov bude z trosiek člna usúdiť, akou rýchlosťou sa plavidlo pohybovalo. Maďarská polícia zadržala kapitána výletnej lode, podozrivý je z trestného činu neposkytnutia pomoci. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy