Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Parlament odsúdil útok na premiéra a vyzýva na nešírenie nenávisti
Zdielať na

Parlament odsúdil útok na premiéra a vyzýva na nešírenie nenávisti

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Od atentátu na premiéra Roberta Fica nezasadala Národná rada. Poslanci sa v utorok 21. mája nakoniec zišli. Najprv na poslaneckom grémiu a neskôr pokračovala aj schôdza. Podrobnosti zisťoval reportér TV JOJ Jakub Prok.

NRSR vyzýva na nešírenie nenávisti

"NR SR so zdesením a hlbokým znepokojením prijala správu o atentáte na predsedu vlády SR Roberta Fica, ktorý bol zjavne spáchaný z politických motívov. Principiálne odmieta násilie, ktoré atentátnik zjavne spáchal iba preto, že má iný politický postoj, aký prezentuje vláda SR," uvádza sa v uznesení.

Parlament uznesením zároveň vyzval všetky politické subjekty, mimovládny sektor, médiá, ústavných činiteľov a verejne činné osoby na rešpektovanie volebných výsledkov a nešírenie nenávisti voči legitímnej demokratickej vláde. Národná rada SR zároveň povzbudzuje vládny kabinet k prijatiu adekvátnych bezpečnostných opatrení, ktoré zabránia ďalším násilným politickým útokom na ústavných činiteľov a občanov SR.

Uznesenie bolo prijaté všeobecným kompromisom

Uznesenie Národnej rady o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica bolo prijaté všeobecným kompromisom. Uviedol to predseda opozičného KDH Milan Majerský. "Budeme podporovať všetky kroky, ktoré budú sledovať k porozumeniu v tejto spoločnosti," povedal šéf hnutia novinárom.

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko ocenilo jednomyseľné prijatie uznesenia o odsúdení útoku na premiéra Roberta Fica v parlamente. Považuje to za prvý malý krok k nastoleniu lepšej politickej kultúry. Uviedol to podpredseda Národnej rady a líder hnutia Michal Šimečka. "Verím, že jednomyseľné prijatie uznesenia pomôže tomu, aby aktuálna schôdza NR SR, ale aj všetky ďalšie, prebehla v civilnej, korektnej a vecnej atmosfére," poznamenal na utorkovej tlačovej konferencii.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová oceňuje prijatie uznesenia, ktorým v utorok Národná rada odsúdila atentát na premiéra Roberta Fica. Poslanci tým podľa nej urobili potrebný a dôležitý krok k upokojeniu spoločenskej atmosféry. "Oceňujem, že prijatie uznesenia podporili všetci prítomní poslanci. Je dôležité, aby v takýchto krokoch naďalej pokračovali a tak prispeli k zníženiu napätia v spoločnosti," vyhlásila Čaputová. Prezidentka si váži, že lídrom parlamentných strán sa v tejto zložitej situácii podarilo prekonať rozdiely a nájsť spoločnú cestu.

Na bezpečnostné podmienky v NR SR majú politici rôzne názory:

Vláda schválila aj novelu zákona o Fonde na podporu umenia:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy