Jasno
19°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Spoločnosť v kríze: Po útoku na premiéra eskaluje nenávisť a nedôvera
Zdielať na

Spoločnosť v kríze: Po útoku na premiéra eskaluje nenávisť a nedôvera

BRATISLAVA / Naša spoločnosť zažíva po atentáte na premiéra Roberta Fica turbulentné obdobie - je frustrovaná, otrasená a nedôverčivá voči štátu, čo dokazujú verbálne útoky na verejnosti i na sociálnych sieťach. Páchateľom však za takéto správanie hrozia postihy. Odborníci poukazujú na urážlivý jazyk, ktorý panuje v našej spoločnosti. Podľa nich by sme sa mali naučiť prehodnocovať naše správanie voči ostatným.

"Okresný súd v Banskej Bystrici v takzvanom superrýchlom konaní právoplatne odsúdil osobu I. Č., ktorá pred budovou nemocnice, kde je hospitalizovaný Robert Fico vykrikovala slová, ktoré boli klasifikované ako prečin schvaľovania trestného činu," informovala Zuzana Drobová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR. Aj toto je príkladom toho, že polícia koná a vyhodnocuje akékoľvek nenávistné verbálne útoky a vyhrážky. Obvinený spred nemocnice si v ústave na výkon trestu odňatia slobody odsedí 3 mesiace so stredným stupňom stráženia. 

"V trestnom práve rozlišujeme druhy trestných činov - prečin, zločin. V niektorých prípadoch ide o prečiny, kde sa posudzuje, za akých podmienok bol trestný čin spáchaný, spôsoby výkonu, následky, miery zavinenia, pohnútku," priblížil Tomáš Strémy z Právnickej fakulty Univerzity Komenského.

Vlna nenávisti na verejnosti i v online priestore dohnala štát k prešetrovaniu každého podnetu k páchaniu trestného činu. "Je iba otázka času, kedy vaše nenávistné prejavy, schvaľovanie trestného činu či vyhrážanie sa smrťou niekomu budú aj na sociálnych sieťach odhalené," uviedol Matúš Šutaj Eštok, minister vnútra SR. "Jazyk medzi ľuďmi aj na sociálnych sieťach sa postupne brutalizuje," zhodnotil Daniel Pastirčák, teológ a kazateľ Cirkvi bratskej. 

​Za už spomínané verbálne urážky i vyhrážky či ublíženie na zdraví druhej osoby budú páchatelia niesť zodpovednosť. "V prípade, ak niekto schvaľuje trestnú činnosť - či už verejne alebo na sociálnych sieťach - trestná sadzba je až do jedného roka. Ak ide o vyhrážanie smrťou a ide o verejného činiteľa, tam je sadzba 3 roky," vysvetlil Strémy.

Za posledné roky si Slovensko prešlo už niekoľkými otrasmi - streľba v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, na Zámockej či vražda Jána Kuciaka. "Toto je teraz ďalšia udalosť a je otázkou, ako sa táto spoločnosť z toho zotaví, ako sa aj pokúsi využiť túto tragédiu v pozitívny prospech, napríklad aj zmenou politickej kultúry, ktorá vládne na Slovensku," zhodnotil psychológ Anton Heretik. Tvrdí, že okrúhly stôl bola príležitosť, ktorá nemala byť premárnená, ktorá by situáciu upokojila. 

"Ja si myslím, že to prvé memento je, aby sme začali spolu inak rozprávať. Čím ďalej, tým viac sa vo verejnom diskurze aj u politikov vyskytuje agresívny jazyk, ktorý druhých ľudí dehumanizuje tým, že ich nazve potkanmi alebo používa metafory zabíjania," doplnil Pastirčák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy