Jasno
34°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Počet žiakov v autoškolách sa znižuje. Za rok ich ubudlo o niečo viac ako 14 tisíc
Zdielať na

Počet žiakov v autoškolách sa znižuje. Za rok ich ubudlo o niečo viac ako 14 tisíc

SLOVENSKO / Počet žiakov v autoškolách sa znižuje. Za rok ich ubudlo o niečo viac ako 14 tisíc. No neznížil sa len ich počet, ale aj ich úspešnosť pri záverečných skúškach. Počet tých, ktorí skúšky nezvládli sa dokonca takmer zdvojnásobil.

"V roku 2022 boli neúspešné skúšky z pravidiel cestnej premávky na úrovni necelých 13 percent," uviedol hovorca policajného prezídia Roman Hájek. V apríli minulého roku sa zmenili testy a počet žiakov autoškôl, ktorí neprešli sa zvýšil takmer o 100 percent. Skúškami neprešiel každý 4 uchádzač. Najmenšiu úspešnosť testov mali v Trenčianskom a Nitrianskom kraji. Naopak najúspešnejší bol žilinský kraj, kde neprešlo skúškami 21 percent potencionálnych vodičov.

"Starý systém bol o tom, že sa tam odučila tá teória a žiaci sa tie správne odpovede iba namemorovali a tie nové testy sú lepšie v tom, že sú zamerané na to logické myslenie, treba sa nad tými otázkami zamýšľať a treba tomu naozaj venovať viac času," konštatovala inštruktorka Nika Pasternáková. "Skorej vypadnú z takej nepozornosti tí žiaci. Ja by som im odporučil asi toľko: robiť tie testy dokola, písať, informovať sa, keď niečo nevedia," odkázal majiteľ autoškoly. "Každá skúška z vedenia motorového vozidla je individuálna a špecifická v závislosti od konkrétnych okolností pri vedení motorového vozidla, pričom rozsah schopností, ktoré sa u žiadateľa o vodičské oprávnenia preverujú na skúške z vedenia motorového vozidla, vychádza z ustanovení vyhlášky," vyjadril sa hovorca Hájek. Cvičisko či samotná jazda sú vizitkou inštruktora a ak má tam žiak problém, v každej autoškole je možnosť urobiť si jazdy navyše a na skúšky ísť stopercentne pripravený.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy