Jasno
35°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Nelegálna skládka v Liptovskom Mikuláši bola z Talianska. Až 42 ton odpadu
Zdielať na

Nelegálna skládka v Liptovskom Mikuláši bola z Talianska. Až 42 ton odpadu

LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ / Na Liptove skončilo viac ako 142 ton nelegálne dovezeného odpadu z Talianska. Informovala o tom inšpekcia životného prostredia. Po dlhom a náročnom dokazovaní, sa inšpektorom v spolupráci s talianskymi úradmi, podarilo zabezpečiť likvidáciu tejto odhalenej skládky.

Nelegálne dovezený odpad z Talianska skončil v priemyselnom areáli na okraji Liptovského Mikuláša. "Viac ako 142 ton zmesi odpadov z plastov, textilu, komunálneho odpadu a iných nešpecifikovaných druhov odpadu bolo nelegálne prepravených z Talianska na Slovensko ešte v roku 2021," uviedla v stanovisku Slovenská inšpekcia životného prostredia. 

Inšpekcia pracovala na prípade už dlhšie, do náročného vyšetrovania zapojili aj talianske veľvyslanectvo. Ako zistila TV JOJ od tunajších podnikateľov, to že sú v areáli dve haly plné odpadkov, tu bolo verejne známe. Keď sa tu v tejto súvislosti objavili policajti, nikoho to neprekvapilo. "V prípade vyšetrovateľ Oddelenia Enviropolície dňa 09. 08. 2023 vzniesol obvinenie jednej fyzickej a jednej právnickej osobe za trestný čin Neoprávnené nakladanie s odpadmi. Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie, ktoré je vo vzťahu k obvineným pomerne rozsiahle, nie je možné aktuálne uviesť bližšie informácie," informoval hovorca policajného prezídia Roman Hájek. "V súlade s platnými predpismi bude odpad environmentálne vhodným spôsobom zhodnotený na území Slovenskej republiky na náklady talianskeho pôvodcu odpadu. Ten znáša všetky náklady spojené s nakládkou, prepravou ako aj samotným zhodnotením v autorizovanom spracovateľskom zariadení, ktoré sa realizuje v týchto dňoch," uviedli v stanovisku zo Slovenskej inšpekcie životného prostredia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy