Skoro jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Netradičná lúpež: Zlodeji sa vlámali do infocentra aj do hradnej mučiarne
Zdielať na

Netradičná lúpež: Zlodeji sa vlámali do infocentra aj do hradnej mučiarne

ŠARIŠ / Zlodejom padla do oka už aj zrúcanina hradu zo stredoveku. Zmocnili sa suvenírov v podobe tričiek a nápojov s vyobrazením hradu. Ulakomili sa však aj na vzácny luk, ktorého hodnota je približne tisíc eur. Bol vyrobený ručne ako hodnoverná stredoveká replika.

Človek alebo ľudia s nekalým úmyslom prišli po tom, ako zo stredovekého hradu odišli poslední sprievodcovia. Vlámali sa do infocentra, ale aj do stredovekej mučiarne. "Určite na to boli pripravení, sú tu kovové zámky," hovorí vedúca oddelenia cestovného ruchu MsÚ Veľký Šariš Jana Jačišinová.

​Výťažok z každého suveníru putoval na obnovu hradu Šariš, z lukostreľby zas vedeli pokryť náklady na prípravu zážitkov na hrade pre školákov. Luk bol navyše veľmi vzácny. Išlo o hodnovernú repliku, ktorá bola vyrobená v manufaktúre v Maďarsku s tisícročnou ručnou tradíciou. "Bol vyrobený špičkovým lukostrelcom, bol zhotovený z dreva, kože, šliach a kostí. Jeho hodnota sa dá určite vyčísliť do tisíc eur," dodáva Jačišinová.

"V danom prípade poverený príslušník Obvodného oddelenia Policajného zboru Veľký Šariš vedie trestné stíhanie vo veci trestného činu krádeže," reaguje hovorkyňa Krajského policajného zboru Prešov Jana Ligdayová. Zlodeji ukradli aj tričká a plechovky s vyobrazením hradu.

Je však divné, že časť suvenírov tu nechali. "Čo je zaujímavé, nezobrali ani jednu pánsku veľkosť. Zobrali tričká ženskej a detskej veľkosti, čiže bolo to narýchlo. Predpokladám, že prišli peši, lebo návštevníci nám vrátili jedno tričko, ktoré po ceste našli," informuje Jančišinová. Po páchateľoch už pátra polícia. Ak ich dolapia, zlodejom hrozí trest. Môžu byť radi, že nie stredoveký.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy