Oblačno
15°
Bratislava
Žofia
15.5.2024
Poslanci schválili zmeny v justícii a ochranu manželstva
Zdielať na

Poslanci schválili zmeny v justícii a ochranu manželstva

Zdroj: ISIFA

BRATISLAVA / Poslanci v stredu schválili novelu ústavy, ktorá zavádza zmeny v justícii a chráni manželstvo. Právnu normu do národnej rady predložili vládny Smer a opozičné KDH. Tá oddeľuje funkcie predsedu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky a predsedu súdnej rady. Okrem toho poslanci odsúhlasili ochranu manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy. Za zmeny hlasovalo takmer 80 percent prítomných poslancov.

Zmeny v ústave

Novelu ústavy podporilo 102 zo 128 prítomných poslancov, 18 zákonodarcov bolo proti, traja sa zdržali a päť nehlasovalo. Za zmenu hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru a KDH, časť klubu OĽaNO, časť poslancov z SDKÚ a Alojz Hlina. Proti boli všetci prítomní poslanci strán Most-Híd a SaS, Ján Mičovský z OĽaNO a niekoľko nezaradených poslancov.

Národná rada schválila pozmeňujúci návrh podpredsedu parlamentu Jána Figeľa a predsedu národnej rady Pavla Pašku, na základe ktorého nebude predseda najvyššieho súdu automaticky členom súdnej rady. 

Troch členov súdnej rady bude aj naďalej menovať prezident, napriek tomu, že Smer pôvodne navrhoval, aby o túto kompetenciu prišiel. Ďalších troch členov bude menovať parlament a troch vláda.

Deväť členov súdnej rady zvolia sudcovia. Predsedu rady si zvolí rada, šéfom súdnej rady však nebude môcť byť predseda najvyššieho súdu. Predseda súdnej rady zároveň bude môcť na ústavnom súde napadnúť zákony týkajúce sa výkonu súdnictva.

Figeľov a Paškov pozmeňujúci návrh zavádza plošné preverovanie sudcovskej spôsobilosti pre všetkých sudcov. O tom, či sudca spĺňa predpoklady sudcovskej spôsobilosti, bude rozhodovať súdna rada. Disciplinárny senát zas rozhodne, či sudca o túto spôsobilosť príde. 

Prídu o imunitu

Súdna rada bude sudcov preverovať na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu. Posledné slovo pri menovaní a odvolávaní sudcov bude mať prezident.

Sudcovia podľa novely prídu o trestnoprávnu imunitu. Na súhlas s ich trestným stíhaním už nebude potrebný súhlas ústavného súdu, potrebný však naďalej bude na vzatie sudcu do väzby. 

Poslanci v stredu taktiež schválili, že v ústave sa najnovšie objaví klauzula o ochrane manželstva v znení: "Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru".

Sľúbili si lásku

Robert Fico stredajšie zmeny v ústave považuje za sviatok, keďže dosiahnuť ústavnú väčšinu je podľa neho mimoriadne ťažké, predovšetkým na dnešnej roztrieštenej stredopravej scéne.

Schválenie novely je podľa premiéra vynikajúcou správou pre každého, kto má o slovenskej justícii pochybnosti. "Dokázali sme oddeliť pozície predsedu najvyššieho súdu a súdnej rady, či zaviesť previerky sudcov, čo dáva predpoklad očistenia justície, z čoho sa mimoriadne teším," neskrýval radosť Fico.

Podľa predsedu parlamentu Pavla Pašku sa témy manželstva a justície bytostne dotýkajú ľudí na Slovensku. "Naša snaha mala zmysel," konštatoval Paška.

Nadšenie neskrýval ani Ján Figeľ, ktorý za novelu ústavy osobitne poďakoval Smeru. "Schválenie ústavy je výrazom zodpovednosti a odvahy riešiť aktuálne veci," vyhlásil Figeľ.

Nie je to však podľa neho koniec cesty. "Na ústavu musí nadväzovať séria krokov pre prorodinnú politiku. To, čo je dobré pre rodinu, je dobré aj pre spoločnosť a štát," zdôraznil.

Iný názor ma to strana SaS. Ako sa uvádza v stanovisku strany, Smer a KDH  si schválením novely ústavy sľúbili lásku. Politický obchod medzi stranami podľa SaS prináša niektoré zmeny v personálnej politike súdnej moci.

"Sme však ďaleko od toho, aby sme očakávali prielom a radikálnu zmenu k zlepšeniu. Tú môžu priniesť len také zmeny v justícii, ktoré ju otvoria verejnosti a zo súdnych rozhodnutí odstránia svojvôľu a subjektivizmus," zdôrazňuje SaS.

Ústavné ukotvenie manželstva ako jedinečného zväzku muža a ženy pokladá strana za chybný krok. "Jeho skutočným zdrojom a motívom nie je ochrana tradičnej rodiny, ale kultúra neznášanlivosti, ktorej hlásateľmi sa z čisto vypočítavých dôvodov stali Smer a KDH," zakončila strana.

Súvisiace články