Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Štát potrebuje dobrovoľníkov! Hasiť budú môcť aj neprofesionáli
Zdielať na

Štát potrebuje dobrovoľníkov! Hasiť budú môcť aj neprofesionáli

BRATISLAVA / Dobrovoľní hasiči budú na miestach, kam to majú profesionáli ďaleko, zasahovať sami! Umožňuje to zákon, ktorý sme si na Slovensku schválili po 150-tich rokoch! Ešte predtým ale budú musieť dobrovoľníci zložiť testy a dostanú aj chýbajúcu techniku.

Delia ich len rukavice a topánky

Dobrovoľní hasiči sa dočkali, po 150 rokoch majú vlastný zákon, vďaka ktorému z nich môžu byť profesionáli. Aj pán Anton, šéf 60-členného tímu dobrovoľných hasičov, uvažuje o zmene, ktorú mu nový zákon umožňuje, a to spraviť zo svojich mužov rovnocenných partnerov hasičom.

"Keď má čas, nemá čas, môže, nemôže, uvoľní sa a jednoducho ide pomáhať," hovorí pán Anton. V týchto dňoch prebieha na stanici inventúra, pri ktorej sa prišlo na to, že mužom chýbajú už iba topánky a rukavice, ktoré ich delia od plnej vybavenosti v porovnaní s profesionálmi. Materiálne zabezpečenie ale nie je to jediné, čo treba doplniť.

Dobrovoľní robia zadarmo

"Začali sme so školeniami," dodáva Anton.  Na Slovensku je 2 400 dobrovoľných hasičských staníc, z ktorých je viac ako polovica pripravená sa o krok posunúť na úroveň  profihasičov. Aj keď sa im to podarí jeden rozdiel medzi nimi stále bude, tí dobrovoľní to budú aj naďalej robiť zadarmo.

tv joj

Súvisiace články

Najčítanejšie správy