Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Českí ochrankári budú čoskoro v akcii aj na Slovensku
Zdielať na

Českí ochrankári budú čoskoro v akcii aj na Slovensku

Na summite v Bratislave budú hrať druhé husle. A pritom vlna kritiky sa na nich valí z každej strany, potom čo sa nedávno zviditeľnili pri útoku na prezidenta Klausa. Nedá sa však nič robiť - Bratislava chystá medzinárodný summit premiérov členských štátov Európskej únie a to pre nich znamená prácu.

Priatelia kohézie v Bratislave

Slovenská metropola bude totiž v piatok hostiť summit predsedov vlád krajín Európskej únie, združených v neformálnom zoskupení pod názvom Priatelia kohézie. Politici budú diskutovať o stieraní rozdielov medzi jednotlivými regiónmi a podpore hospodárskeho rastu.

A keďže čert nikdy nespí, podujatie budú sprevádzať sprísnené bezpečnostné opatrenia. "V dňoch 4. a 5. októbra bude obmedzený vstup do Bratislavského hradu pre verejnosť. Nerátame s tým, že by mala byť nejako ovplyvnená doprava," potvrdila televízii hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Lucia Garajová.

Summitu by sa mali zúčastniť premiéri pätnástich štátov európskej „dvadsaťpäťky“ a tiež Chorvátska. V zmysle Viedenských dohovorov sa o bezpečnosť zahraničných diplomatov na území Slovenska stará Úrad na ochranu ústavných činiteľov. "To znamená, že zabezpečuje aj bezpečnosť českého premiéra na území Slovenskej republiky," vysvetlila Garajová.

A práve česká ochranka sa nedávno preslávila odignorovaním útoku na prezidenta Václava Klausa. Médiá v utorok dokonca priniesli správu o tom, že zlyhali aj osobní strážcovia premiéra Petra Nečasa, keď do jeho tesnej blízkosti vpustili slovinského fotografa s vreckovým nožíkom, ktorého čepeľ merala 20 centimetrov.

Budú premiéri chránení?

„V prípade zahraničných summitov či medzinárodných rokovaní vždy preberá zodpovednosť za ich bezpečnosť ochranná služba usporiadateľského štátu," potvrdil aj hovorca Policajného prezídia ČR Tomáš Hulán.

Medzinárodné podujatia sa však podľa nášho ministerstva vždy zabezpečujú v súčinnosti so zahraničnými bezpečnostnými zložkami. To, či má český premiér po nedávnom incidente na svoju ochranku nejaké špeciálne požiadavky, sme sa však nedozvedeli. „Nemôžem byť konkrétny, pokiaľ ide o ochrannú službu Českej republiky, pretože jej činnosť je pod prísnym utajením," doplnil Hulán.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články

Najčítanejšie správy