Zatiahnuté
21°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Streľba na prezidenta. Taliani si zmýlili Klausa s Havlom
Zdielať na

Streľba na prezidenta. Taliani si zmýlili Klausa s Havlom

Hoci český prezident Václav Klaus navštívil Taliansko len pred dvoma týždňami a rokoval tam so svojím talianskym kolegom, tamojším novinárom jeho meno v hlave príliš neutkvelo. Českých prezidentov si poplietli a za súčasnú hlavu štátu vydávali takmer rok zosnulého Václava Havla, píše spravodajský portál iDnes.cz.

Klaus bol pred nedávnom v Taliansku

O piatkovom útoku na Klausa informovala aj talianska mutácia serveru Euronews. Po boku ďalších zahraničných médií opisovala okolnosti streľby z plastovej pištole. Napriek tomu, že je Klaus českým prezidentom viac než deväť rokov, talianski novinári uviedli meno Václava Havla. Zámena prezidentov je o tom bizarnejšia, že ešte pred pár dňami rokoval priamo na Apeninskom polostrove s talianskou hlavou štátu Giorgiom Napolitanom.

Podobného faux pas sa pritom zahraniční novinári dopustili v minulosti už niekoľkokrát. Napríklad minulý rok v decembri zamenili redaktori ekvádorského denníka fotky prezidentov, keď informovali o Havlovom úmrtí. Na začiatku prvého Klausovho funkčného obdobia však "nový Václav" robil problémy i niektorým Čechom.

Strelec zaútočil na Václava Klausa v piatok popoludní v okamihu, keď sa prezident zdravil s ľuďmi, ktorí sa zhromaždili na slávnostnom otvorení mosta opraveného po povodniach. Muž pristúpil ku Klausovi a niekoľkokrát na neho vystrelil z plastovej pištole. Útoku, ktorý sa odohral v meste Chrastava na Liberecku, nielenže prezidentova ochranka nezabránila, ale dokonca nechala strelca z miesta odísť.

Ďalší škandál ochrankárov

Česká ochranka má na konte ďalší škandál. Tá pustila na rokovanie premiéra Petra Nečasa s predsedom dolnej komory slovinského parlamentu fotografa s nožom. Stačilo vraj jeho ubezpečenie, že ho nepoužije a mohol si ho nechať.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

it.euronews.com

Súvisiace články

Najčítanejšie správy