Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Pre zlyhanie Klausovej ochranky odchádza jej šéf. Útočníkovi hrozí basa
Zdielať na

Pre zlyhanie Klausovej ochranky odchádza jej šéf. Útočníkovi hrozí basa

Český prezident Václav Klaus má pravdepodobne najhoršiu ochranku na svete. A zároveň obrovské šťastie. Hoci na neho strieľali, nestalo sa mu absolútne nič. Útočníka od neho v podstate odtlačil dav a bodyguardi v prvom okamihu ani nevedeli, čo majú robiť. Zdalo sa, že si vôbec nič nevšimli. Na druhej strane, šťastie mal aj samotný "strelec", zásah skutočných bodyguardov by nemusel prežiť. Teraz mu za tento skutok hrozia dva roky vo väzení.

Dvadsaťšesťročný muž z Liberca oblečený v maskáčoch sa dostal až k prezidentovi Klausovi na námestí v Chrastavě. Vytiahol pištoľ a do prezidenta vypálil plný zásobník. Našťastie však išlo len o airsoftovú repliku na plastové guličky.

Ochranka zlyhala na celej čiare

Kým útočníka zadržala polícia, ešte sa niekoľko minút prechádzal pomedzi ľudí a novinárom poskytoval rozhovory. Podľa jeho slov bola streľba na prezidenta určitým protestom.

Piatkový incident vrhol to najhoršie svetlo na českých ochrankárov. Osobní strážcovia podľa odborníkov v tomto prípade zlyhali na celej čiare. "Je to vážny problém, pretože došlo k taktickému zlyhaniu pohybu tej ochrannej zostavy," povedal bývalý riaditeľ ÚOÚČ Milan Marko.

Dav - nočná mora ochrakárov

Bývalý šéf slovenských ochrankárov hovorí o strážení dôležitej osoby v dave ako o najhoršej nočnej more ochranky. Dopodrobna však opisuje, kde českí telesní strážcovia pochybili. Kým ochrankári vpredu suplovali organizátorov a prezidentovi robili koridor, vzadu ho chránil iba jediný človek.

"V tomto prípade nie je schopný ani zachytiť a ani reagovať na takúto udalosť jeden ochrankár," vysvetlil Marko. Osobných strážcov tak museli zastúpiť okolostojaci, ktorý mladého muža vyhnali. Ten však tiež môže byť rád. Ak by ochranka zasiahla ako mala, svoj protest nemusel vôbec prežiť.

Šéf ochranky prišiel o miesto

Český policajný šéf Martin Červíček napokon vypočul kritické hlasy v súvislosti s útokom na prezidenta a dnes rozhodol o odvolaní šéfa jeho ochranky z funkcie. Riaditeľ Útvaru na ochranu prezidenta Jiří Sklenka podľa šéfa českej polície nesie priamu zodpovednosť za nečinnosť svojich podriadených. Samotný policajný šéf pritom takisto čelí výzvam na rezignáciu, zatiaľ sa k nim ale nevyjadril.

"Útočníkovi" hrozia dva roky vo väzení

Mladíka, ktorý vystrelil na českého prezidenta, v sobotu podvečer prepustili na slobodu. Dvadsaťšesťročný "útočník" strávil v cele predbežného zadržania asi 26 hodín. Teraz ho budú stíhať na slobode, pričom je podozrivý zo spáchania trestného činu výtržníctva. V prípade usvedčenia mu tak hrozia až dva roky za mrežami.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy