Oblačno
15°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Kandidáti zo 150. miesta, menovci či strana s jedným poslancom. Kto obsadí poslanecké kreslá v novom parlamente?
Zdielať na

Kandidáti zo 150. miesta, menovci či strana s jedným poslancom. Kto obsadí poslanecké kreslá v novom parlamente?

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nový parlament ešte v najbližšej dobe nezasadne, ale už vieme, že v ňom nájdeme viacerých menovcov či ľudí, ktorých spája rovnaká profesná minulosť. V pléne budeme mať aj stranu, ktorá má len jedného poslanca. A uspel aj fenomén z dielne Igora Matoviča. Až v štyroch stranách zo siedmich sa dokázali do Národnej rady prekrúžkovať kandidáti zo 150. miesta.

​Výsledky parlamentných volieb nájdete TU.

Národná rada prejde výraznou obmenou s až 90 novými poslancami. Mnohí sa však len vracajú na starú adresu.

V predvolebnej diskusii na JOJ24 sa stretli kandidáti na mieste číslo 150. Štyroch z nich uvidíme v parlamente. František Majerský z KDH, tvorca fenoménu Igor Matovič, Rudolf Huliak z SNS a Alojz Hlina. Ten sa minulé voľby do parlamentu nedostal ako jednotka KDH, tak teraz stavil na SaS. 

​Do parlamentu sa vrátil aj Andrej Danko s desiatimi poslancami, pričom len on je členom SNS. Ostatných úspešných kandidátov pozbieral s marginálnych strán. Do parlamentu sa tak vracia žena, ktorú doň pôvodne dostal Boris Kollár. "Máme tam hviezdičku dezinfoscény Šimkovičovú, ktorá prišla od Marčeka. To spoločenstvo je rôznorodé," skonštatoval politológ Tomáš Koziak.

Poslanci sa môžu cítiť bezpečnejšie. Za kolegov budú mať hneď dvoch bývalých policajných prezidentov - Tibora Gašpara a Jaroslava Spišiaka. V parlamente ostáva Dušan Jarjabek, ktorý je v ňom nepretržite 21 rokov. Zrejme ako najstarší poslanec nastúpi Dušan Muňko, ktorý sa okrem údajnej minulosti v ŠTB ako agent Slávik preslávil aj tým, že ho stíhali za pašovanie papagájov.

​V parlamente budeme mať rovno troch Kaliňákov, strýka, synovca a menovca. Pokračuje aj niekdajšia hviezda Igora Matoviča, ktorá sa cez Andreja Kisku vrátila práve pod jeho krídla v koalícii. A ostáva aj Anna Záborská, rekordérka v proti potratových návrhoch, ktorá sa prvýkrát do parlamentu dostala v roku 1998.

A vracia sa aj Ľubomír Galko, už nie za SaS ale Obyčajných ľudí. Za Hlas bude poslancovať odvolaná rektorka policajnej akadémie Lucia Kurillovská. A vyplatil sa aj ďalší projekt Matoviča. Rómska platforma Pačivale Roma, všetci štyria kandidáti sa dostali do parlamentu. "Ďakujeme a sme radi, že tam nie sú fašisti," uviedol Peter Pollák mladší, poslanec za OĽaNO.

V neposlednej rade uvidíme opäť v parlamente Františka Mikloška, predsedu Slovenskej národnej rady ešte v roku 1991, ale aj večného bojovníka s Vladimírom Mečiarom. Ako si poslanci podelia koaličné a opozičné stoličky vzíde až z rokovania strán. Skúsenosti z minulosti ale hovoria, že o "zábavu" budeme mať postarané tak či tak.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy