Jasno
21°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Únia musí byť obozretná voči nepriateľským krajinám ako je Rusko, vyhlásila Theresa May
Zdielať na

Únia musí byť obozretná voči nepriateľským krajinám ako je Rusko, vyhlásila Theresa May

Google News Button Sledovať správy

BRUSEL / Britská premiérka sa v Bruseli spolu s ďalšími európskymi lídrami stretla na samite Východného partnerstva. Belgické hlavné mesto prvýkrát hostí šesť krajín bývalého Sovietskeho zväzu. Hlavnou témou samitu je šírenie falošných správ a stabilita v krajinách na východ od Únie. Na mieste je aj reportér Richard Juriš.

Hlavnou témou samitu je šírenie falošných správ a boj s propagandou. V poradí už piaty samit má potvrdiť snahy o politické a ekonomické zbližovanie sa s krajinami na východ od únie. "Okrem toho, že nás zaujíma, ako žijú ľudia v týchto krajinách, tak nás zaujíma bezpečnosť v týchto štátoch, ako to ide v Gruzínsku, alebo na Ukrajine. S prezidentom Poroshenkom budem osobne hovoriť o konflikte s Ruskom," hovorí nemecká kancelárka Angela Merkel.

Práve konflikt na východe Ukrajiny znepokojuje európskych lídrov. Britská premiérka sa neubránila a označila Rusko za agresora. "Musíme mať oči otvorené pokiaľ ide o činy nepriateľských krajín ako je Rusko," vyjadrila sa Theresa May. Slovenský premiér mal v tomto smere jemnejšiu rétoriku. "Sú svetové konflikty, kde máme rozdielne postoje. Na druhej strane chcem pripomenúť, že Ruská federácia je pre Slovensko strategický partner," hovorí Róbert Fico. 

Cieľom únie je dosiahnuť v týchto krajinách stabilitu. Na samite ale uberal vážnosti fakt, že na ňom chýbali niektorí veľký hráči. Neprišiel francúzsky prezident Macron, chýbali aj premiéry Španielska, Talianska, či Holandska. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy