Oblačno
25°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Katastrofálne výsledky: V ÚPZ pre cudzincov boli porušované viaceré ľudské práva
Zdielať na

Katastrofálne výsledky: V ÚPZ pre cudzincov boli porušované viaceré ľudské práva

SEČOVCE / Podrobný prieskum v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov v Sečovciach dopadol katastrofálne. Verejný ochranca práv tvrdí, že v tomto centre majú ľudia prísnejšie podmienky ako vo väzení. Ministerstvu vnútra adresoval 43 odporúčaní na zlepšenie situácie.

"Pokiaľ ide o obmedzenia slobôd, tí ľudia zažívajú väzenie bez toho, aby boli právoplatne odsúdení za zločin, trestný čin," informoval Róbert Dobrovodský, verejný ochranca práv. Kontrola v zariadení trvala tri dni. Podľa jej výsledkov tu boli porušované viaceré práva zadržaných cudzincov. "Nemožnosť mať vychádzku v plnom rozsahu, nemožnosť nosiť svoj odev, kontaktovať svojich rodičov. Tí ľudia tam zažívajú veľký útlak, nevôľu a frustráciu," dodal Róbert Dobrovodský.

"V podmienkach Útvaru policajného zaistenia pre cudzincov sú dodržiavané všetky ľudské práva a slobody pre zaistené osoby a v žiadnom prípade nedochádza k porušovaniu týchto práv," informovala hovorkyňa Prezídia Policajného zboru SR Denisa Bárdyová. Cudzinci sa sťažovali aj na hromadný zásah špeciálneho policajného komanda. Ten prišiel iba niekoľko dní po tom, ako z tohto zariadenia utiekli zaistené osoby.

"Pre policajný zbor je prioritou, aby nedochádzalo k porušovaniu zákona, na základe ktorého sú osoby zaistené v Útvare policajného zaistenia pre cudzincov," dodala hovorkyňa. "Tvrdia, že bolo použité násilie, dokonca tvrdili, že v spoločenskej miestnosti bol fľak, ktorý pochádzal z krvi," ozrejmil Tomáš Čitbaj z Kancelárie verejného ochrancu práv. Útvar slúži pre osoby, ktoré nelegálne prekročili hranice. Ich totožnosť je neznáma alebo môžu utiecť pred vrátením do ich domovskej krajiny. Často ide o rodiny s malými deťmi, ktoré potrebujú zvýšenú zdravotnú starostlivosť.

"Ten posledný záznam, kedy bol lekár v zariadení, bola spred troch mesiacov," komentovala Katarína Trnková z Kancelárie verejného ochrancu práv. "V prípade, ak odporúčania budú pre policajný zbor akceptovateľné a realizovateľné, bude možné formulovať ďalšie kroky a opatrenia," uviedla hovorkyňa PPZ. Ombudsman preto vydal 43 odporúčaní na zlepšenie situácie. Aj cudzinci totiž majú podľa medzinárodných dohovorov ktoré Slovensko akceptovalo svoje ľudské práva. "Niektoré sa majú realizovať bezodkladne, niektoré do troch mesiacov, niektoré do deviatich. My si to budeme sledovať," povedal Róbert Dobrovodský.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy