Zatiahnuté
24°
Bratislava
Zina
21.5.2024
Poľovník zastrelil 4 kone. Mal si ich pomýliť s lesnou zverou
Zdielať na

Poľovník zastrelil 4 kone. Mal si ich pomýliť s lesnou zverou

STARÁ BAŠTA / Presťahovala sa na Slovensko a chcela sa venovať agroturistike. Jej plány ale prekazil miestny poľovník - zabil jej 4 kone, ktoré si vraj mal pomýliť s lesnou zverou. Odvtedy prešli už viac ako dva roky a súd ešte stále nerozhodol o odškodnom.

30.decembra 2020 padlo z kopca oproti dedine niekoľko výstrelov. Poľovník si vraj myslel, že strieľa do jeleňov, zasiahol ale kone pani Lenky. Tri kone zdochli na mieste, štvrtá kobyla na veterinárnej klinike v Košiciach. Dve kobyly boli pritom žrebné. "Z takejto záležitosti sa nemôžete nikdy spamätať. Mám zničený osobný život, chov, tvorbu. Proste život je ochromený, paralyzovaný a trvá to už 27 mesiacov," uviedla Lenka, majiteľka zastrelených koní.

Po nešťastnej udalosti jej ľudia ponúkli finančnú pomoc. Vtedy ale odmietla. "Ja som ešte peniaze mala. Potešilo ma to, ale vtedy som zbierku odmietla. Teraz je situácia iná, už skutočne nie je z čoho brať," povedala Lenka. Nepočítala totiž s tým, že vyšetrovanie prípadu potrvá tak dlho. Poľovník bol odsúdený až 25 mesiacov po skutku. Na tomto pojednávaní ale súd o odškodnom nerozhodol. "Upozornila som ich na to, že sme vo veľmi ťažkej situácii. 25 mesiacov som všetko ťahala z vlastných financií. Nemám oslička, ktorý by otrepával zlaťáky," doplnila.

Odsúdený poľovník jej už síce zaplatil 10 tisíc eur, ako určil znalec. Pani Lenka ale túto sumu považuje za absurdnú, preto si dala vypracovať vlastný posudok. Okrem zastrelených koní žiada zaplatiť aj škodu za zmarené podnikanie či auto, ktoré im zhorelo cestou na veterinárnu kliniku. A samozrejme za právne služby. "Je 7 až 8-násobne vyšší," opísala Lenka svoj znalecký posudok.

Súd ich odkázal na civilné konanie – to ale znamená ďalší čas a výdavky. "Žijeme skutočne na hrane, v hmotnej núdzi. Nemáme jedlo," povedala Lenka. Doplnila, že pomoc potrebuje najmä pre zvieratá. "Aby som mala zabezpečené zvieratá a nemusela som sa pozerať do smutných a hladných očí," vysvetlila. 

Lenka síce prišla o všetky svoje kone, no stará o ďalšie takmer tri desiatky zvierat. Má pávy, bieleho klokana, kozy, mačky savanové, muflóna laň , kohúty, či psi. Starostlivosť o nich je veľmi nákladná. chovateľka sa preto s prosbou o pomoc obracia na dobrých ľudí. Bude vďačná za akúkoľvek podporu.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy