Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Prípad zastrelených koní sa dostal pred súd. Sudca mužovi zakázal poľovať
Zdielať na

Prípad zastrelených koní sa dostal pred súd. Sudca mužovi zakázal poľovať

RIMAVSKÁ SOBOTA / Poľovník z okresu Rimavská Sobota, ktorý počas poľovačky zabil 4 kone, si vypočul svoj trest. Sudca ho uznal vinným, zhabal mu zbrane a zakázal poľovať. Ján svoju vinu nepopieral a mimo kamery nám povedal, že mu je to ľúto. Dve zabité kobyly boli navyše žrebné.

Stalo sa to večer pred Silvestrom. Poľovník strieľal z kopca smerom do dediny. Vo výbehu pri poslednom rodinnom dome behali kone, on si myslel, že ide o jelene. Vystrelil niekoľkokrát zo samonabíjacej guľovnice. "Usmrtil jednou strelou do hrudníka s okamžitou smrťou 8-mesačnú kobylu a zranil jednou strelou 20-ročnú gravidnú kobylu," uviedol sudca okresného súdu v Rimavskej Sobote. 

Trafil aj 10 mesačného žrebca a 7-ročnú kobylu. Mimo kamery nám povedal, že keď zistil, čo sa stalo, upovedomil muža, ktorý sa o kone staral. Dohodli sa na vyrovnaní a 3 usmrtené kone následne po jeho súhlase zahrabal. Na druhý deň ale poškodení žiadali oveľa vyššiu sumu, keď poľovník nesúhlasil, oznámili to na polícii. 

Prípad zastrelených koní sa po viac 2 rokoch dostal pred súd. Hlavné pojednávanie ale sudca v úvode prerušil, pokračovalo sa až popoludní. Prokurátor s obžalovaným totiž uzatvorili dohodu o vine a treste. Nebolo teda potrebné dokazovanie viny, ani výsluch svedkov. Poľovník bol obžalovaný z prečinov týrania zvierat a poškodzovania cudzej veci. "Utýral zviera a taký čin spáchal na viacerých zvieratách a zničil cudziu vec a spôsobil na cudzom majetku väčšiu škodu," dodal sudca. 

Dohodu, ktorú navrhol prokurátor súd považoval za primeranú a spravodlivú. "Za to sa odsudzuje na úhrnný trest odňatia slobody v trvaní 12.-tich mesiacov. Samosudca výkon trestu podmienečne odkladá a určuje skúšobnú dobu v trvaní 12 mesiacov," doplnil sudca. Uložil mu aj peňažný trest 5 tisíc eur, zbrane, ktorými bol spáchaný trestný čin, prepadli štátu a súd mu zakázal poľovať po dobu troch rokov. Výšku náhrady škody budú riešiť v samostatnom – civilnom konaní. Poľovník už síce za zastrelené kone zaplatil približne 10-tisíc eur – čo je suma, ktorú vyčíslil znalec. Poškodená majiteľka ale s touto sumou nesúhlasí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy