Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V dedine strieľali s puškohľadom. Štyri kone a nenarodené žriebä streľbu neprežili
Zdielať na

V dedine strieľali s puškohľadom. Štyri kone a nenarodené žriebä streľbu neprežili

RIMAVSKÁ SOBOTA / Neznámy strelec zastrelil v obci Stará Bašta štyri kone, z toho dve kobyly boli žrebné. Vraj išlo o nešťastnú náhodu. Podľa chovateľa boli zvieratá na súkromnom oplotenom pozemku.

Páchateľ bol pravdepodobne na poľovačke, zarážajúce je, že jeho strely smerovali do intravilánu obce. Tento fakt vystrašil viacerých obyvateľov. Starostka verí, že prípad riadne vyšetria a objasnia.

Sedemročná kobyla bola ešte nažive po streľbe. Ako jediná zo štyroch koní prežila paľbu neznámeho strelca. Guľka ju ale taktiež zasiahla. "Následkom úrazu postrelením predčasne porodila, uhynulo jej žriebä. Kde sa ukázalo, že aj to žriebä malo priestrel," informoval chovateľ koní, Martin. Nakoniec ale uhynula aj kobyla. Nepomohol ani prevoz na veterinárnu kliniku do Košíc. "Po šesťhodinovom boji musela byť kobylka bohužiaľ utratená," priznáva Martin. Chovatelia z Čiech tak prišli o všetky 4 kone. Išlo o plemená arabský plnokrvník a írsky cob. "To opravdu nejde vyčísliť táto strata," konštatoval majiteľ. V prípade je veľa nejasností. Výstrely podľa svedkov padli okolo šiestej podvečer. Približne o pol hodinu neskôr dostal chovateľ telefonát od miestneho podnikateľa a poľovníka. Ten mu mal osobne oznámiť, čo sa stalo. "Bola mi oznámená skutočnosť, že prišlo k nešťastnej udalosti, a že boli postrelené nejaké kone," opisuje chovateľ koní. Chovateľ vysvetlil, že uhynuté kone ležali na rôznych miestach výbehu. Zastrelené zvieratá ale zmizli. Kým na miesto prišli policajti, niekto ich odtiaľ zobral. Podľa chovateľa chceli zlikvidovať cenný dôkaz. V blate je stále vidieť stopy po pneumatikách. "Všetky kone boli takpovediac ukradnuté a odvezené z pozemku. Takže tu zostali iba krvavé stopy," povedal Martin. Miestnych obyvateľov vystrašil aj fakt, že strelec strieľal smerom do dediny. Stál pravdepodobne na kopci oproti dediny, vzdušnou čiarou asi 600 metrov od oploteného pozemku. "Som sa dozvedel od ľudí, že videli odkiaľ sa strieľalo. Bol použitý infra puškohľad," opisuje Martin detaily incidentu. Strieľali cez dedinu, cez domy, cez zástavbu domov. "Som z toho pobúrená a hlavne z toho, že v intraviláne obce sa strieľalo. Dúfajme, že to bude vyšetrené, ako sa to stalo. Nechcem, aby sa u nás cítili ľudia v ohrození," priznala starostka Ildikó Lászlóová. "Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzovania cudzej veci. Prebiehajú výsluchy svedkov a vyšetrovateľ vykonáva aj ďalšie potrebné procesné úkony," informovala hovorkyňa Mária Faltániová. Nie je jasné ani kto vlastne strieľal. Miestny podnikateľ a poľovník vraj najskôr tvrdil, že tu mal na poľovačke hosťa a strieľal on, pretože ho mali kone napadnúť. Teraz vraj tvrdí niečo iné. "Po výzve polície sa vyjadril tak, že kone zastrelil on osobne," hovorí Martin. Priestor na vyjadrenie sme chceli dať aj spomínanému podnikateľovi. V dome, kde by mal bývať nám neznámy muž povedal, že nie je doma. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy