Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Počet pozitívnych PCR testov na COVID stúpa, vrchol zrejme dosiahneme ešte počas prázdnin
Zdielať na

Počet pozitívnych PCR testov na COVID stúpa, vrchol zrejme dosiahneme ešte počas prázdnin

BRATISLAVA / Počet pozitívnych PCR testov na COVID má stúpajúcu tendenciu. Vrchol zrejme dosiahneme ešte počas prázdnin. Nemocnice síce obmedzujú návštevy, no žiadne ďalšie sprísňovanie opatrení sa neočakáva. Imunita populácie je vraj už úplne inde ako na začiatku pandémie.

"V NÚSCH v Bratislave od 11.júla až do odvolania nie sú povolené návštevy na lôžkových oddeleniach," informovala hovorkyňa Soňa Valášiková. Zákaz návštev ohlasujú ďalšie nemocnice. "Vzhľadom k epidemiologickej situácii aj vzhľadom k tomu, že nám kontinuálne rastie počet hospitalizovaných pacientov s ochorením Covid- 19 sme museli pristúpiť, žiaľ, k zákazu návštev. Naša klinika infektológie je prakticky zaplnená týmito pacientami," uviedla hovorkyňa košickej nemocnice Monika Krišková.

Od začiatku prázdnin sa počet hospitalizovaných zvýšil z 250 na 300, denné prírastky pozitívnych PCR testov rastú tiež. "Áno, sme v rastúcom trende. Myslím, že ten variant omikron a aj tie subvarianty sa prehnali celou Európou," konštatoval epidemiológ Martin Pavelka. Povedal aj, že je otázkou týždňa, maximálne mesiaca, kedy bude vrchol. Napriek tomu, že aj u nás bude naraz veľa pozitívnych, nemocnice už tak plné nebudú. "Vďaka tomu, že imunita populácie je na úplne inej úrovni ako na začiatku pandémie. Riziko hospitalizácie pri týchto variantoch je zhruba 10 x nižšie," uviedol Pavelka. Dnes sme inde. Nič také ako sprísňovanie či covid pasy zatiaľ nie je na stole. "Tie opatrenia už nemajú zmysel, keď ten rizikový profil týchto subvariantov je hlboko pod rizikovým faktorom chrípky," vysvetlil epidemiológ. 

Stále platí, že bezplatný PCR test indikuje jediný lekár, ľudia sa môžu otestovať antigénovým testom, ktorého cena v lekárňach je stále regulovaná. V aktuálnej situácii sa to meniť nebude. 

Celý rozhovor s epidemiológom Martinom Pavelkom: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy