Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovensko je na vrchole omikronovej vlny, začína uvoľňovanie opatrení
Zdielať na

Slovensko je na vrchole omikronovej vlny, začína uvoľňovanie opatrení

BRATISLAVA / Počet nových prípadov nákazy koronavírusom minulý týždeň vo svete klesol o 19 percent. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo svojej týždennej správe o vývoji pandémie uviedla, že počas predošlého týždňa zaznamenali viac ako 16 miliónov nových infekcií. Slovensko je práve na vrchole omikronovej vlny. Vládni predstavitelia prišli s plánom uvoľňovania opatrení, ktorý začne 28. februára.

Vrchol omikronu

"V týchto dňoch sa nachádzame na vrchole vlny omikron," okomentoval aktuálnu situáciu Juraj Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotníckych analýz. Napriek tomu, že každý deň pribúda veľký počet infikovaných, na krivke už podľa neho vidieť prvé náznaky stabilizácie počtu prípadov a dokonca aj prvé náznaky ich poklesu.

Najviac výjazdov ku Covid pacientom bolo na východe

Ako zdôraznil Mišík, kým celkový počet pacientov v porovnaní s minulým týždňom narástol, počet ventilovaných klesol. Denne do nemocníc pribúda okolo 300 pozitívnych, čo predstavuje okolo 10 percent všetkých prijatých pacientov.  "Aktuálne je v nemocniciach takmer 2 a pol tisíc ľudí hospitalizovaných," uviedol Mišík. Pred týždňom bolo o 300 hospitalizovaných menej. "Vidieť to aj na výjazdoch zdravotnej služby, vysoké počty výjazdov sú všetkých krajoch. Najviac výjazdov bolo v Košickom a Prešovskom kraji," doplnil riaditeľ Mišík.

Úplne zrušenie obmedzení súvisiace s pandémiou koronavírusu príde až koncom marca. Vtedy by sa mali zrušiť kapacitné obmedzenia hromadných podujatí aj obmedzenia prevádzkových hodín. Upravia sa aj pravidlá nosenia respirátorov a rúšok. "Bude to komunikované v priebehu marca. Došlo by však k už k celkovému zrušeniu karantény,“ informoval po rokovaní vlády hlavný analytik ministerstva zdravotníctva Matej Mišík. Od 28. februára nastane prvá fáza rušenia opatrení.

"Treba povedať, že krajiny, ktoré už uvoľnili opatrenia v týchto dňoch, sú tie, ktoré majú vysoké počty očkovaných. Je to napríklad Británia, Dánsko, kde je 60 % preočkovania booster, teda tretími dávkami," okomentoval uvoľňovanie opatrení, ktoré u nás začne až na konci mesiaca. 

Návrh uvoľňovania opatrení

Návrh prvej fázy od 28.2:

  • rušia sa režimy, ostáva len základ
  • navýšia sa kapacity hromadných podujatí
  • prevádzkové hodiny z 22.hodiny na polnoc
  • ruší sa karanténa u žiakov na školách (resp. pozitívni žiaci v karanténe, spolužiaci môžu pokračovať v prezenčnej výučbe)

Návrh druhej fázy od 28.3:

  • žiadne obmedzenia hromadných podujatí
  • zrušené obmedzenie prevádzkových hodín
  • úprava nosenia respirátorov a rúšok (rozhodnutie nie je definitívne, v marci budú tento bod konkretizovať)
  • zrušená karanténa (pri kontakte s pozitívnou osobou by úzky kontakt nemusel ísť do karantény, musel by ale nosiť 10 dní respirátor)

"Česka republika oznámila, že od 18. 2 ruší testovanie na školách, vo firmách s tým, že hromadné podujatia ostanú obmedzené na 100, resp. pri divadelných predstaveniach, koncertoch na 1 000 osôb kapacity," predostrel niektoré uvoľňovania v iných krajinách Juraj Mišík. Aj tieto príklady zo susedných krajín boli príkladom ako to uvoľniť na Slovensku. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy