Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Matka, ktorá dobodala vlastnú dcéru, je stále vo vážnom stave. Aký bol motív vraždy a samovraždy?
Zdielať na

Matka, ktorá dobodala vlastnú dcéru, je stále vo vážnom stave. Aký bol motív vraždy a samovraždy?

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / Policajti v Spišskej Novej Vsi vyšetrujú vraždu iba 15-ročnej Bianky. Tú mala spáchať jej 38-ročná matka. Žena sa mala následne v byte, kde bola jej mŕtva dcéra, pokúsiť o samovraždu. Lekárom sa ju podarilo zachrániť.

Zatiaľ nie je známy motív. Policajti na prípade ešte stále pracujú. Hrozný skutok pripomínajú v bytovke už iba zapečatené dvere. Tie zabezpečil vyšetrovateľ, po tom, čo tu skončili s obhliadkou miesta činu. V osudnú noc bola matka s dcérou doma sama. "Vo veci koná vyšetrovateľ odboru kriminálnej polície Krajského riaditeľstva PZ v Košiciach a v súvislosti s touto tragickou udalosťou začal trestné stíhanie pre obzvlášť závažný zločin vraždy. Dievča na mieste podľahlo niekoľkým bodno-rezným zraneniam v oblasti hrudníka i hlavy," uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová. 

Motív otrasného činu je to, čo vyšetrovateľov aj verejnosť zaujíma najviac. Nad prípadom stále visí veľa otáznikov. Susedia o dvojici hovorili ako o bezproblémových obyvateľoch bytovky. Nevšimli si ani žiadne vzájomné konflikty. Psychologička sa domnieva, že zo strany matky mohlo ísť o vrchol frustrácie. "Ľudská bytosť a jej duševné zdravie je plne závislá od medziľudských vzťahov. Hromadí sa napätie v psychike, lebo napätie je výsledok frustrácie, keď sú blokované potreby vzájomnosti. A to napätie môže dosahovať takú silu, že neubrzdí človek deštruktívne správanie," hovorí klinická psychologička Mária Gažiová. 

Podľa odborníčky je tendencia k deštruktivite v každej ľudskej psychike. Je iba na individuálnosti človeka, ako ju dokáže ovládať a tlmiť. Nie je podľa nej prekvapujúce, že ženu pred útokom nezastavil ani fakt, že ide o jej vlastnú dcéru. "Najviac očakávaní máme od svojich najbližších. A preto najviac ublížiť nám môžu najbližší. A práve tá miera, toho ublíženia, sklamania, pocit bezmocnosti, bezvýchodiskovosti býva práve v tesných medziľudských vzťahoch. Teda môže byť aj medzi rodičom a dieťaťom," tvrdí Gažiová. 

​Spišskou Novou Vsou sa začali šíriť fámy, že zranená, podozrivá žena svojím zraneniam v nemocnici podľahla, vedenie nemocnice nám to dementovalo. Nemocnica sa k prípadu pre citlivosť nevyjadruje. No podarilo sa nám zistiť, že žena je stále hospitalizovaná v nemocnici v stabilizovanom stave. Obvinenie jej zatiaľ nevzniesli. "Vyšetrovateľ vykonáva procesné úkony smerujúce k vzneseniu obvinenia konkrétnej osobe," informuje Mésarová. 

"Riaditeľka základnej školy, ako aj celý pedagogický zbor školy vyjadruje v súvislosti s nešťastným úmrtím našej žiačky úprimnú ľútosť a spoluúčasť s rodinou žiačky, príbuznými a priateľmi. Zvlášť myslíme na našu zosnulú žiačku Bianku a spomíname na chvíle s ňou prežité," stanovisko riaditeľky ZŠ Magdalény Jendrálovej. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy