Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Exprezident polície Tibor Gašpar uspel na Ústavnom súde a plánuje vstúpiť do politiky
Zdielať na

Exprezident polície Tibor Gašpar uspel na Ústavnom súde a plánuje vstúpiť do politiky

BRATISLAVA / Podľa informácií TV JOJ trestne stíhaný exprezident polície Tibor Gašpar uspel na Ústavnom súde. Štát mu musí zaplatiť 570 eur. Na spoločnej tlačovej konferencii Smeru-SD vyhlásil, že plánuje vstúpiť do politiky.

Exprezident Tibor Gašpar počas svojho väzobného stíhania žiadal o povolenie styku so svojou rodinou vo väznici priamo vyšetrovateľa. Vyšetrovateľ mu v tom čase návštevy nedovolil z obavy, že by cez tzv. tretie osoby mohol pôsobiť na svedkov, znalcov, či iných obvinených v prípade stíhanej zločineckej skupiny.

Vyšetrovateľ mu odpísal, že kontakt s rodinou mu umožní až po vykonaní všetkých potrebných úkonov pre objasnenie veci. Preto sa obvinený exprezident domáhal umožnenia styku s rodinou formou opravného prostriedku pred sudcom pre prípravné konanie. A zároveň požiadal o zrušenie najprísnejšej tzv, kolúznej väzby. Opravný prostriedok sudca postúpil na vybavenie prokurátorovi. Ten postup vyšetrovateľa preskúmal a Gašparovi odpísal, že ním navrhovaný opravný prostriedok posúdil, ako žiadosť na posúdenie postupu vyšetrovateľa, hoci takéto ustanovenie na vybavenie Gašparovej veci nie je ideálne.

Okrem toho ho upozornil, že ako obvinený nemôže žiadať a navrhovať zmenu dôvodov väzby. A preto jeho konanie prokurátor vyhodnotil ako žiadosť o prepustenie z väzby a podstúpil ju sudcovi. Prokurátor vyhodnotil aj Gašparove namietanie citeľného psychického nátlaku výkonom väzby ako nedôvodné, keďže sa vo väzbe nachádzal pre podozrenie z činnosti pre zločineckú skupinu, ktorá bola aktívna niekoľko rokov.

Zložité domáhanie sa styku s blízkou rodinou cez smernice, trestný poriadok, aj chartu základných práv Európskej únie. Keďže sa obvinený Tibor Gašpar nedomohol svojich nárokov, podal sťažnosť na Ústavný súd SR. A ten v jeho sťažnosti rozhodol nálezom 15.2 2022. Podľa Ústavného súdu bolo porušené základné právo sťažovateľa na účinný prostriedok nápravy podľa článku 47 Charty základných práv Európskej únie a jeho právo na rešpektovanie života podľa čl. 8 ods. 1 a 2 dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd. V skratke, rozhodnutiami o Gašparovovej väzbe a väzobných obmedzeniach špecializovaný trestný súd aj najvyšší súd jeho podania vybavil nevhodným procesným spôsobom.

Použitie právnych prostriedkov nebolo správne. Na Najvyššom súde SR sa Gašpar domáhal uplatnenia únijného práva, konkrétneho článku práv Charty, no podľa Ústavného súdu  SR sa Najvyšší súd SR Chartou bližšie nezaoberal. Pre nesprávne použitie všetkých právnych prostriedkov oboma súdmi má preto podľa rozhodnutia Ústavného súdu  SR Tibor Gašpar ako sťažovateľ nárok na náhradu trov právneho zastupovania v sume necelých 580 eur.

Bývalý policajný prezident Tibor Gašpar plánuje vstúpiť do politiky

Vyhlásil to na spoločnej tlačovej konferencii s Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom, kde spoločne znova spochybnili Gašparovo vyšetrovanie. Zatiaľ nekonkretizoval, či jeho destináciou by mal byť Smer-SD, hoci Fico ho do svojho košiara opätovne pozval. Gašpara v kauze Očistec vinia, že sa spolu s bývalým vedením polície dopúšťali rozsiahlej kriminálnej činnosti a korupcie. V novembri ho po roku pustili z väzby.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy