Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V prípade Mýtnik spolu stíhajú 19 osôb, deviati sa v plnej miere priznali
Zdielať na

V prípade Mýtnik spolu stíhajú 19 osôb, deviati sa v plnej miere priznali

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V rámci policajných akcií Mýtnik (I,II,III) obvinili orgány činné v trestnom konaní v priebehu roka 2021 spolu pôvodne 21 osôb, dvom však neskôr obvinenie zrušili. Ako v stredu, 16. februára, na tlačovej besede Úradu špeciálnej prokuratúry povedal riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry Ľubomír Daňko, deviati obvinení sa v plnej miere priznali k trestnej činnosti.

Ďalšia osoba sa priznala čiastočne. Celé vyšetrovanie bolo podľa šéfa NAKA rozdelené na 11 trestných konaní, pričom v šiestich ešte prebieha vyšetrovanie. "Čo sa týka výšky spôsobenej škody, tak tá presiahla 45 miliónov eur bez DPH," povedal Daňko.

Hodnota IT systémov dodaných finančnej správe v rámci vyšetrovaných skutkov bola podľa šéfa NAKA znalcami vyčíslená na 8,6 milióna eur bez DPH. "Pričom zo strany finančnej správy bolo za obdobie, ktoré bolo predmetom vyšetrovania, vyplatená suma presahujúca 53,8 milióna eur bez DPH," uviedol Daňko. Ďalšia škoda vo výške 1,3 milióna eur bez DPH bola podľa neho vyčíslená v rámci podozrenia na machinácie pri verejnom obstarávaní.

Prokurátor ÚŠP Ondrej Repa pripomenul, že v pondelok, 14. februára, bola v tejto veci podaná obžaloba na šesť osôb pre päť skutkov. V prípade ďalších troch osôb (L. W., K. Č., D. Ž.) by obžaloba mala byť podaná v blízkej dobe. "Pokiaľ ide o trestné veci niektorých spolupracujúcich obvinených, tie sa nachádzajú ešte v štádiu vyšetrovania, a to najmä z dôvodu, že tieto osoby ešte neukončili spoluprácu s orgánmi činnými v trestnom konaní," povedal Repa. Doplnil, že na jedného obvineného bola podaná obžaloba ešte v novembri minulého roku a dvaja obvinení uzavreli s prokurátorom dohody o vine a treste.

V rámci obžaloby podanej na Špecializovaný trestný súd v kauze Mýtnik ide v jednom prípade o porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku, machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe, v ďalšom skutku ide o legalizáciu príjmu z trestnej činnosti, v zostávajúcich troch skutkov ide o zločin prijímania úplatku.

Predmetom obžaloby je obstaranie majetku zo strany štátu v rozpore so zákonom o verejnom obstarávaní, pričom nakladanie so štátnymi prostriedkami malo byť súčasne neefektívne a nehospodárne. Na toto konanie mala nadväzovať legalizačná schéma, ktorej účelom malo byť zneprehľadnenie finančných tokov prostredníctvom zahraničných entít. S podozrením zo spáchania týchto ekonomických činov úzko súvisia aj dva korupčné delikty. Jeden korupčný skutok sa týka obstarávania majetku na Finančnej správe SR v súvislosti so zákazkami s nízkou hodnotou.

Michal Suchoba vo výsluchu cez telemost uviedol, že Jozef Brhel, ktorý je obžalovaný, sa preriekol, že vtedajší minister financií Peter Kažimír dostal od neho pol milióna eur. "Každé podozrenie bolo preverované, osoba bola vypočutá v procesnom postavení svedka. Podozrenia, ktoré ešte z tejto kauzy vyplynuli, budú predmetom ďalšieho trestného konania," povedal Repa. 

Prokurátor ÚŠP Ondrej Repa dodal, že výsluch bývalého ministra financií a aktuálneho guvernéra Národnej banky Slovenska Petra Kažimíra prebehol štandardne a nebola tam zaznamenaná žiadna prekážka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy