Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Žijeme len raz, dáta navždy. Odborník radí, ako sa nedostať do problémov na internete
Zdielať na

Žijeme len raz, dáta navždy. Odborník radí, ako sa nedostať do problémov na internete

BRATISLAVA / Deň pre bezpečnejší internet pripadá na 8. február. Myslieť na bezpečnosť na internete by sme mali každý deň. Prečo by sme nemali zabúdať na aktualizácie? Má zmena hesiel zmysel? Ako si najlepšie ochrániť zariadenia, kde máme prakticky uložený celý život? Odpovede pozná poradca pre kybernetickú bezpečnosť Karol Suchánek (37).

V rozhovore vysvetľuje: 

  • ako nás útočníci môžu manipulovať cez internet;
  • prečo je potrebné aktualizovať;
  • či zvyšuje pravidelná zmena hesla bezpečnosť;
  • prečo od nás chcú internetové obchody registráciu;
  • ako si uľahčiť prihlasovanie a vytváranie hesiel;
  • ako sa nestať obeťou falošného eshopu 

Akým spôsobom môže byť ohrozený telefón, ak ho využívate na viaceré účely?

Môže byť ohrozený tým, že vy sa hacknete sami. Sami seba tým, že spadnete do manipulácie takzvaného sociálneho inžinieringu, kedy vás útočníci zmanipulujú, aby ste vy urobili akciu a vďaka nej sa hacknete. Dosť často sa používa aj phishing cez e-mail, kedy sa vás opäť snažia útočníci zmanipulovať. Napríklad teraz sme to zažili - Slovenská pošta vám doručuje balíček, máte zaplatiť 2 eurá, náhodu nejaký balíček zrovna čakáte, už to chcete mať doručené a kliknete, následne zdáte číslo karty a nestrhnú vám z karty 2 eurá ale napríklad 500 alebo 1000 eur.

Ako je to s aktualizáciami?

Je to ďalší z bežných problémov, ktoré koncoví užívatelia robia, a to, že vidia aktualizáciu, tak si povedia, to počká do zajtra, nepotrebujem to alebo bojím sa, čo nové táto aktualizácia prinesie. Treba si uvedomiť, že tieto aktualizácie majú svoj zmysel. Opravujú bezpečnostné chyby, ktoré vývojári odhalili a zároveň vám prinášajú novú funkciu, krajšie ikonky a lepší výkon systému, takže určite by som odporúčal neodkladať tieto aktualizácie. Akonáhle sú aktualizácie dostupné, treba kliknúť a inštalácia sa vám napríklad vie v noci nainštalovať sama. Netreba sa toho báť.

Má zmena hesiel zmysel?

Podľa výskumov, ktoré boli urobené v USA, sa došlo k záveru, že pravidelné menenie hesla nezvyšuje bezpečnosť. To je možno mýtus, ktorý sa nám dnes podarí vyvrátiť, lebo ľudia menia heslá v nejakých cykloch, a to heslo, keď zmenili v nejakom mesiaci, tak dali na konci nejaké číslo a zistilo sa výskumom, že tie heslá sa opakujú, alebo sa dajú dopredu predvídať a preto pravidelná zmena hesiel žiaľ nevedie k lepšej bezpečnosti.

Prečo chcú internetové obchody, aby sme sa registrovali? 

Je to preto, aby o vás mali nejaké informácie, aby vás mohli marketingovo lepšie zamieriť. Na druhú stranu pre vás, ako pre koncového užívateľa, je to niečo nekomfortné, že zase si musím vytvoriť nejaký účet. V tomto prípade by som odporučil používať aplikácie na správu hesiel, takzvaných password manažérov. Viete si ich vyhľadať v Google. Je ich asi päť takých najznámejších a najpoužívanejších. Táto aplikácia vám umožňuje uložiť všetky vaše heslá, dokonca vám vygeneruje nové heslo, takže keď nabudúce prídete na nejaký obchod, tak len kliknete a táto aplikácia vám to heslo vygeneruje.

Ako sa nestať obeťou falošného eshopu? 

Aplikácie password manažérov zároveň kontrolujú, či sa neprihlasujete do podozrivého eshopu, ktorý sa napríklad môže vydávať za váš pôvodný eshop. Kontrolujú, či tá stránka je pravá alebo nie. 

"Žijeme len raz, ale dáta navždy. Dobre si premyslite, čo do online sveta vypustíte, lebo krok späť býva ťažký," dodal na záver rozhovoru poradca pre kybernetickú bezpečnosť Karol Suchánek. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy