Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Súd EÚ zamietol žaloby Poľska a Maďarska proti spojeniu právneho štátu a eurofondov
Zdielať na

Súd EÚ zamietol žaloby Poľska a Maďarska proti spojeniu právneho štátu a eurofondov

BRUSEL / Súdny dvor Európskej únie zamietol žaloby Maďarska a Poľska proti podmienkam čerpania eurofondov na základe dodržiavania princípov právneho štátu. A to v plnom rozsahu, bez možnosti odvolania. Odkaz z Európskeho parlamentu je preto jasný. Ak chcete eurofondy, dodržiavajte demokratické pravidlá.

Aj v Európskom parlamente bolo veľkou témou posledných dní očakávané rozhodnutie súdneho dvora. "Je nutné, aby aj Poľsko a Maďarsko dodržiavali pravidlá, na ktorých sa Európska únia dohodla,“ hovorí europoslanec Peter Pollák (OĽaNO, EPP). Legislatíva pritom platí už dlhé mesiace. Schválil ju Európsky parlament aj väčšina členských štátov. Problém bol ale v tom, že ju Európska komisia neuplatňovala. Ešte minulý rok dokonca europarlament dával komisiu na súd za nečinnosť.

"Tie žaloby Poľska a Maďarska neboli odôvodnené, Poliaci a Maďari si nanajvýš kúpili čas, ale dnes ten čas už nemáme a potrebujeme naozaj konať," tvrdí europoslanec Vladimír Bilčík (SPOLU, EPP). Reakcia zo strany Maďarska bola rýchla. Ministerka spravodlivosti Judit Varga hovorí, že ide o politické rozhodnutie. "Rozhodnutie je živým dôkazom toho, že Brusel zneužíva svoju moc,“ hovorí  maďarská ministerka spravodlivosti Judit Varga. 

"Bohužiaľ, dnes sme v situácii, keď s niektorými krajinami a vládami a týka sa to špeciálne Orbána už moc ani nie je iné riešenie. Viedli sme dialóg 5 rokov a nikam to neviedlo," hovorí europoslanec Michal Šimečka (PS,RE). 

Aj šéfka europarlamentu hovorí, že podmienenie eurofondov rešpektovaním zásad právneho štátu je vec, o ktorej sa nerokuje. A od eurokomisie chce, aby okamžite tento mechanizmus použila. "Môžeme trestať vlády, nemôžeme v žiadnom prípade trestať obyvateľov, čiže tie peniaze, ktoré sú určené na obnovu nemocníc alebo zatepľovanie domov by k tým konzumentom mali prísť,“ Róbert Hajšel (RE). 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy