Jasno
25°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Od 16. februára platia nové pravidlá na hraniciach a v karanténe. Hotely začnú fungovať v režime OTP
Zdielať na

Od 16. februára platia nové pravidlá na hraniciach a v karanténe. Hotely začnú fungovať v režime OTP

BRATISLAVA / Od 16. februára platia nové pravidlá o povinnej karanténe, eHranici a prevádzkach vzhľadom na kritickú situáciu na Ukrajine. Zmeny vo vyhláškach boli prerokované s ministerstvom zahraničných vecí, Úradom hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru a konzíliom odborníkov.

Hranice:

  • Povinná karanténa sa po vstupe na územie Slovenska nebude vzťahovať na osoby, ktoré na naše územie vstupujú zo susedného štátu, v ktorom boli bezprostredne pred príchodom vystavené ohrozeniu počas vnútroštátneho alebo medzinárodného ozbrojeného konfliktu. Tieto osoby nie sú povinné registrovať sa cez systém eHranica.
  • Povinná karanténa a registrácia v systéme eHranica sa rovnako nebudú vzťahovať na osoby, ktoré vstúpia na územie SR z územia susedného štátu z obavy pred vnútroštátnym alebo medzinárodným ozbrojeným konfliktom a ďalej tranzitujú do krajiny, v ktorej majú udelený pobyt alebo ktorej sú občanmi. Osoby musia územie Slovenska opustiť do 72 hodín od vstupu naň.

Karanténa:

  • Osoby, ktoré vstúpili na Slovensko z územia susedného štátu, v ktorom boli bezprostredne vystavené ohrozeniu počas vnútroštátneho alebo medzinárodného ozbrojeného konfliktu, budú môcť opustiť miesto izolácie alebo karantény na čas nevyhnutný s opustením územia Slovenskej republiky (Napríklad ak takáto osoba v rámci OTP režimu v hoteli bude mať pozitívny výsledok testu, môže v rámci päťdňovej izolácie opustiť územie Slovenskej republiky).
  • Medzi osoby v osobitnom režime budú zaradené osoby pôsobiace v sektore poľnohospodárstva, potravinárstva a obchodu s potravinami (poznámka: tento bod súvisí s personálnymi výpadkami na pracoviskách v dôsledku variantu omikron).

Prevádzky:

  • Prevádzky poskytujúce hotelové a podobné ubytovacie služby a turistické a ostatné krátkodobé ubytovacie služby budú môcť fungovať v režime OTP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy