Oblačno
20°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Podľa odborníkov je podiel výskytu omikronu vyšší, ako uvádza ministerstvo zdravotníctva
Zdielať na

Podľa odborníkov je podiel výskytu omikronu vyšší, ako uvádza ministerstvo zdravotníctva

BRATISLAVA / Opäť viac ako 20-tisíc pozitívnych PCR testov a takmer 3-tisíc pozitívnych antigénových. Počet pacientov v nemocniciach prekročil hranicu 2-tisíc a pribudlo aj 26 obetí. Analytici tvrdia, že podiel variantu omikron, je vyšší ako 64 percent, ktorý uvádza rezort zdravotníctva.

Nástup omikronu bol v mnohých krajinách prudký, už po pár týždňoch prevalcoval predošlé varianty a pri sekvenácii absolútne dominoval. U nás tiež analytici očakávali, že jeho zastúpenie medzi pozitívnymi bude vyššie. Zo sekvenovaných vzoriek za uplynulý týždeň má omikron variant 64,8 percentné zastúpenie. "Určite časť pacientov má ešte deltu, samého ma to prekvapilo, ten nárast sme očakávali, že bude výraznejší," vyjadril sa Matej Mišík, riaditeľ IZA MZ. Čo to znamená, že máme stále veľa pacientov s deltou? Môže delta vydžať až do jesene? Podľa analytikov, je ale problém úplne inde. Ministerstvo vraj nemá tie správne čísla. "Nie celkom by som veril týmto dátam," skonštatoval matematik Richard Kollár. Jeho slová potvrdzuje aj jeho kolega z akademickej pôdy, docent Tomáš Vinař, ktorý analyzuje dostupné dáta. Podľa neho sa Slovensko rozšírením omikronu nijako neodlišuje od iných krajín. "Teraz podľa dostupných analýz, máme tak podiel omikronu na Slovensku 90 až 95 percent," vysvetlil.

Delta je podľa dát zastúpená maximálne na 10 percent

Kde je teda chyba? Podľa analytikov v tom ako sekvenujeme, naše vzorky, takpovediac, nie sú najčerstvejšie, ale môžu byť z rôznych období. "Potom nie je prekvapením, že je to tých vyše 60 percent," dodal Kollár. Keď sme na problém s dátami upozornili ministerstvo, prehodili agendu na Úrad hlavného hygienika. Ten ale pre neúplnosť údajov, zatiaľ pomer sekvenovaných vzoriek nekomunikoval a číslo 64 percent nikdy nepotvrdil. "V súčasnosti čakáme ešte na dodanie výsledkov z väčšieho počtu sekvenovaných vzoriek od zapojeného laboratória do systému. Potom bezodkladne vyhodnotíme a zverejníme podiel variantu omikron," vyjadrila sa Daša Račková, hovorkyňa ÚVZ. Odkiaľ malo ministerstvo údaj 64 percent sme sa teda nedozvedeli. Dobrou správou ale je, že podľa predpovedí, nás podobné čísla onedlho už zaujímať nebudú. Dátové peklo na Slovensku pravdepodobne skončí.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy