Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Útlm záujmu o vakcináciu: Zatvárajú sa veľkokapacitné očkovacie centrá
Zdielať na

Útlm záujmu o vakcináciu: Zatvárajú sa veľkokapacitné očkovacie centrá

SLOVENSKO / Za pondelok, 7. februára, malo viac než 19 200 ľudí pozitívny PCR test. Pozitívny bol približne každý druhý vyhodnotený test. Výraznejšie oproti predošlému dňu ale stúpol počet hospitalizovaných, prekročil dvojtisícovú hranicu, konkrétne je to 2 178 hospitalizovaných. Pribudlo aj 22 úmrtí. Záujem o očkovanie výrazne poklesol a preto sa zatvárajú veľkokapacitné očkovacie centrá. Zmenu zatiaľ neplánujú ani kvôli očkovaniu vakcínou Novavax.

Pocítila to aj bratislavská župa, ktorá pre nízky záujem po plánovanom dni očkovania detí, utlmí svoje veľkokapacitné centrum. A nie je jediná. Záujem o vakcínu v Prešovskom kraji tiež veľmi výrazne klesol a to takmer o 90 % oproti minulému mesiacu. V Humennom tento týždeň dokonca zatvorili veľkokapacitné očkovacie centrum. "Mám veľa známych v nemocnici a je to masaker, je mi ľúto, v dnešnom storočí sa k tomu takto staviame, keď máme látku, ktorá nás môže zachrániť," vyjadril sa obyvateľ Humenného.

Počas očkovania, ktoré zastrešuje Prešovský kraj, aplikovali za posledných sedem dní iba 700 vakcín. Celkovo od začiatku roka mala viac ako polovica zaočkovaných záujem o tretiu dávku. "Prešovský samosprávny kraj od začiatku roka 2022, do 6. februára, na svojich očkovacích miestach aplikoval celkovo 16 060 vakcín proti koronavírusu. Z toho tretia, posilňujúca dávka bola podaná celkovo v 10 541 prípadoch, čo tvorí približne 65 %," vyjadrila sa hovorkyňa kraja Dáša Jeleňová. Krátke obnovenie činnosti veľkokapacitných centier, by mohlo prísť napríklad v prípade schválenia tretej dávky pre deti od 12 rokov. Ani z tých, čo majú dve dávky, mnohí booster dávku nevyužili. Ministerstvo zdravotníctva si nárast prvoočkovancov sľubuje od vakcíny Novavax. Pokiaľ ide o očkovacie bonusy, viac ako 524-tisíc seniorov už má finančnú pomoc vo výške 300 eur vyplatenú. Ďalšie zoznamy seniorov poskytne ministerstvu NCZI v najbližších dňoch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy