Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Vladimír Lengvarský: Čísla, ktoré sledujeme nie sú ničím, čo by sme nepredpokladali
Zdielať na

Vladimír Lengvarský: Čísla, ktoré sledujeme nie sú ničím, čo by sme nepredpokladali

BRAISLAVA / Po rokovaní vlády informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský spolu s Jánom Sabom z Inštitútu zdravotných analýz a epidemiológom Martinom Pavelkom o aktuálnej situácii v súvislosti s ďalšou vlnou, ktorá začína pre nový variant omikron. 2.2. zaznamenali nový rekord v počte pozitívne testovaných PCR testami. Podľa ministra zdravotníctva sme v situácii, ktorú ministerstvo aj odborníci očakávali.

"Čisla, ktoré sledujeme a monitorujeme nie sú ničím, čo by sme nepredokladali," povedal po rokovaní vlády minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. "Sú to čísla, ktoré sú predikované v našich prognózach," doplnil Lengvarský. 

"Vidíme exponenciálny nárast pozitívnych prípadov," povedal Ján Sabo z Inštitútu zdravotných analýz. Uviedol, že pozitivita prekonala rekord. Aj našim susedom rastú čísla.

noviny.sk/Ministerstvo zdravotníctva SR

"17 000 prípadov denne, hospitalizovaných je skoro 1 700, paciantov na ventilácii je 138, denné príjmy nám stúpli na 133," povedal k aktuálnym číslam Sabo.

Povedal, že počty hospitalizovaných pacientov stúpajú. Pacienti na umelej pľúcnej ventilácii (UPV) začínajú mierne stúpať, ale situácia je podľa neho stabilnejšia.

Narástol aj počet výjazdov sanitiek

Čo sa týka počtov výjazdov, nárast bol skoro o 300 výjazdov sanitiek. "Najvýraznejší nárast bol zaznamenaný v Žilinskom kraji," povedal Sabo. Priemer incidencie sa tiež zdvojnásobil oproti minulému týždňu. "Celoslovenský nárast je to o 37 percent," dodal.

"Regióny, ktoré sú veľmi dobre zaboosterované - Bratislava, západ Slovenska, majú najpomalší nárast. Tieto mestá majú aj jednu z najmenších pozitivít testov. Práve tretia booster dávka pomáha bojovať proti variantu omikron," povedal.

Vyzval všetkých, aby prišli na tretiu dávku koronavírusu. "Stále očkujeme veľmi dobrým tempom. Minulý týždeň sme zaboosterovali 60 000 osôb," povedal.

Boosterovacia kampaň išla podľa neho veľkou rýchlosťou. "Je to niečo, na čo by sme mali byť patrične hrdí," uviedol epidemiológ Martin Pavelka.

Martin Pavelka informoval aj o reprodukčnom čísle. Je to priemer, koľko ďalších infikovaných môže osoba nakaziť. Aktuálne nakazí 10 ľudí ďalších 16 osôb. "Každých 6 dní sa toto číslo zdvojnásobí," priblížil Pavelka.

Povedal, že sa nedávno šíril na Slovensku delta variant. Aktuálne prevláda variant omikron, posledný januárový týždeň sa už všetky okres zdvojnásobujú.

"Nemocnice sú pripravené," uviedol Vladimír Lengvarský a dodal, že sa pripravujú aj triážne stany. Počet stavov v nemocniciach by mal byť nižší ako pri variante delta. "Problémy môžu nastať s výpadkami zdravotného personálu," uviedol Lengvarský. 

V otázke povolenia bohoslužieb neplánuje vláda meniť žiadne opatrenia.  V najbližších dňoch by ministerstvo malo spustiť webovú stránku, ktorá bude ľudí informovať o aktuálnej pandemickej situácii.

V otázke, či máme dostatok PCR testov minister zdravotníctva povedal, že niektoré PCR testy budú musieť uprednostniť v prípade, že by testov nebolo dostatok. "V istej dobe dosiahneme maximálne kapacity a budeme vypínať dôvody na PCR testovania, to znamená deti, ktoré sa otestovali antigénom, alebo návrat zo zahraničia," uviedol Lengvarský.

Testovanie vo firmách zrejme skončí

"Každý test má zmysel. Ideálnym stavom by bolo antigénové testovanie doma," povedal Pavelka v otázke významu testovania. Senzitivita antigénových testov je podľa Saba nižšia, ale stále antigén dokáže odhaliť 90 percent prípadov. 

Slovensko zazmluvnilo taktiež 600-tisíc dávok vakcíny Novavax. Doviezť ich majú koncom februára. "Registrácia na vakcínu Novavax začne od 15.2.," uviedol Lengvarský. 

Testovanie zamestnancov bolo povinné raz týždenne. Lengvarský už ale dôvod na testovanie nevidí. "Pokiaľ dnes dôjde k dohode, bude prijaté uznesenie, že sa bude testovať v kritických podnikoch. V ostatných podnikoch to už nie je podstatné," vyjadril sa minister zdravotníctva.

Budú riešiť aj očkovanie v zahraničí

Ľudia, ktorí sa zaočkovali v zahraničí mali problém s certifikátom na Slovensku. V covid-pase sa niektorým neukázalo, že boli zaočkovaní. Minister zdravotníctva uviedol, že tento problém už ministerstvo zdravotníctva vyriešilo.

"Pokiaľ bol niekto dvakrát očkovaný v inej krajine a preukáže to, od 8.2. dostane certifikát v Slovenskej republike, že majú plné očkovanie," vyhlásil Vladimír Lengvarský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy