Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dostal odmenu za očkovanie, sumu daroval zdravotníctvu
Zdielať na

Dostal odmenu za očkovanie, sumu daroval zdravotníctvu

POVAŽSKÁ BYSTRICA / Primár interného oddelenia Nemocnice s poliklinikou v Považskej Bystrici na sociálnej sieti pridal príspevok o šľachetnom čine jedného Slováka. Očkovať sa, podľa jeho slov, dal kvôli svojmu zdraviu, nie kvôli peniazom. Sumu, ktorú dostal ako očkovací bonus, daroval nemocnici. Šľachetný dar posunul primár ďalej.

V decembri 2021 minister financií Igor Matovič informoval o očkovacom bonuse ľudí vo veku nad 60 rokov, keď sa dajú zaočkovať. V lehote, ktorú stanovil na očkovanie sa očkoval pán, ktorý za to peniaze nechcel. Sumu prijal, ale peniaze si nenechal. 

Pri odmenách zdravotníckemu personálu nemysleli na upratovačky

Okrem očkovacieho bonusu štát koncom roka odmenil aj zdravotnícky personál. Všetkým so zdravotníckym vzdelaním odmenila sumou 350 eur. " Média informovali o tom, že tento systém diskriminoval vodičov sanitiek, ktorí nemajú zdravotnícke vzdelanie. Posádky sa tak kastovali na tých, ktorí odmenu dostanú a tých, ktorí jej neboli hodní," napísal na sociálnej sieti primár Milan Kulkovský. Jednou zo skupín, ktorých sa jednorázová odmena od štátu vo výške 350 eur netýkala, sú upratovačky. "Nalejme si čistého vína. Viaceré z upratovačiek boli v kontakte s infekčnými pacientmi v oveľa väčšom rozsahu, než mnohí lekári či sestry," konštatoval primár Kulkovský. 

Kde neodmení štát, odmení šľachetnosť

"Na dvere mi zaklopal pán Pavol. Všetko sa udialo rýchlo a chvíľu mi trvalo, kým som sa spamätal," opísal jednu z návštev primár Kulkovský. Podľa jeho slov prišiel Pavol s poštovou poukážkou a 300 eurami v rukách. "Nedal sa očkovať kvôli peniazom ale kvôli sebe. Odmenu nechcel. Priniesol mi ju, aby som ju využil pre potreby oddelenia," objasnil dôvody návštevy pána Pavla. "Akonáhle zatvoril dvere, vedel som, čo s nimi urobím," reagoval na nečakanú návštevu primár interného oddelenia Milan Kulkovský.

Čiastku rovným dielom rozdelili medzi ich pani upratovačky. "Nepatrili totižto medzi tých, ktorí dostali odmenu ako zdravotníci a zároveň nepracujú na Covid oddelení, a preto nemajú nárok ani na Covid príplatok. S Covid pacientmi sa ale rovnako, ako aj mnohí zdravotníci, opakovane stretávajú aj na nekovidových oddeleniach," vysvetlil svoje kroky primár. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy