Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Seniori, ktorí sa dajú zaočkovať do 31. januára, budú mať nárok na finančnú odmenu
Zdielať na

Seniori, ktorí sa dajú zaočkovať do 31. januára, budú mať nárok na finančnú odmenu

Zdroj: noviny.sk

BRATISLAVA / Seniori, ktorí sa dajú zaočkovať do 31. januára bez registrácie, budú mať nárok na finančnú odmenu. Informoval o tom na tlačovej konferencii minister financií Igor Matovič.

Počty zaočkovaných seniorov milo prekvapili

Na Slovensku máme aktuálne 1 285 706 seniorov. Tých, ktorí sú očkovaní prvou dávkou, je 864 053. Seniori, teda ľudia od 60 rokov plus, očkovaní prvou dávkou (do 43. týždňa) prekročili 800 tisícovú hranicu, presne 864 053 ľudí. 

Reálne čísla Matovič porovnával s prieskumom agentúry Focus, s tým, že tretiu dávku dostalo o 200 tisíc seniorov viac, ako predpokladal prieskum. Zároveň informoval, že vláda prijala opatrenie, že seniori, ktorí sa ešte chcú dať očkovať, môžu tak urobiť do 31. januára 2022, kedy sa končí registrácia. Ľudia nad 60 rokov tak môžu urobiť aj bez prideleného termínu. 

Matovič na otázku, či zvažuje finančné odmeňovanie aj iných skupín napríklad po vzore Talianska, povedal: "Už nemáme na to čas, už si nás všetkých zaočkuje omikron." Keďže ako povedal "jeho veličenstvo COVID" v najbližších šiestich až ôsmich týždňoch zaočkuje veľkú časť populácie. Podľa jeho odhadu omikron postihne približne 2 milióny ľudí. 

Finančná motivácia evidentne zabrala 

"300 eur perfektne zabralo a štvrť milióna dôchodcov bude mať svoj život a zdravie výrazne viac chránené vďaka tomu," uviedol Matovič. Podľa Matoviča je 250 miliónov eur na očkovacie odmeny pre seniorov v konečnom dôsledku  "výraznou úsporou v štátnej kase." 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy