Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ticho okolo kovidových odmien pre vodičov sanitiek: Ministerstvo vraj situáciu analyzuje
Zdielať na

Ticho okolo kovidových odmien pre vodičov sanitiek: Ministerstvo vraj situáciu analyzuje

SLOVENSKO / Robia ťažkú prácu, nosia ochranné overaly a denne sú v styku s pozitívnymi pacientmi. Napriek tomu nedostali odmeny. Šéf Komory zdravotníckych záchranárov sa zastal vodičov sanitiek a tvrdí, že za posledný mesiac sa nič nezmenilo a to napriek prísľubom. Ministerstvo zdravotníctva odkazuje, že situáciu analyzuje.

"Je to strašná hanba a trápnosť od ministra. Niekde sa stala chyba, budem rokovať s premiérom," rozčuľoval sa krátko pred Vianocami predseda parlamentu Boris Kollár po stretnutí so záchranármi, ktorí okrem zvýšenia svojich platov, žiadali aj koncoročné odmeny pre vodičov sanitiek. Skončilo sa to kapustnicou a nateraz všetko ostáva po starom. "Zatiaľ neboli do toho nijako zaangažovaní a tie odmeny nedostali. Pritom robia takú istú robotu ako my, takisto sa obliekajú do overalov, takisto boli ohrození a bolo im to sľúbené," vyjadril sa aj František Majerský, prezident Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov.

"Je to smutné, že nás z toho vyňali," vyjadril sa vodič sanitky, Peter Ďuráč. Nič sa nezmenilo ani pre pomocný personál v nemocniciach. Na rozdiel od masérov, nutričných terapeutov, či optikov, totiž nespĺňajú podmienku zdravotníckeho vzdelania. Okolo odmien pre vodičov a pomocný personál je nateraz veľké ticho. Premiér od problému dáva ruky preč a odkazuje na ministerstvo zdravotníctva, no to sa prikrýva slovami analýza a rokovania. "Ja toto nemikromanažujem, musíte sa pýtať ministra zdravotníctva," vyjadril sa premiér Eduard Heger. "Uvedené je predmetom vnútorných analýz," vysvetlila hovorkyňa Ministerstva zdravotníctva SR, Zuzana Eliášová.


Stále sa analyzuje aj otázka zvyšovania platov samotných záchranárov

Tí, miesto jednorazových odmien, žiadajú systematické zvýšenie miezd pre seba, aj ďalších zdravotníkov. "Ja čakám, kedy to príde, lebo už sme tých rečí počuli dosť," dodal na záver Majerský. Podľa informácií TV JOJ si niektorí vodiči pred sviatkami predsa len prilepšili. Odmeny im ale nedal štát, ale ich zamestnávatelia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy