Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Rodičia sa u riaditeľov škôl domáhajú samotestov pre deti
Zdielať na

Rodičia sa u riaditeľov škôl domáhajú samotestov pre deti

SLOVENSKO / Žiaci si do školských lavíc sadli len v pondelok a s odstupom troch dní sú už desiatky tried v karanténach. Rodičia sa u riaditeľov škôl domáhajú samotestov. Sú školy, ktoré rodičom päť kusov testov odovzdali už tento týždeň, ale sú tiež školy, ktoré na testy čakajú. Hlavnou prekážkou je nahlasovanie výsledkov po otestovaní. Podľa usmernenia ministerstva školstva zo 4. januára, môže o ďalšie testy požiadať iba škola, kde aspoň polovica rodičov nahlásila výsledky z testovania svojich detí.

V karanténe skončila celá trieda na škole v Snine hneď v prvých dňoch po prázdninách. "Žiaľ, po troch dňoch sme museli poslať triedu do karantény, sme mali novoročný pozitívny prípad," vyjadril sa riaditeľ Cirkevnej spojenej školy v Snine, Jozef Lojan. Záujem o samotesty prejavilo 20 % rodičov. Škole ich zatiaľ nedodali. "Oproti septembru bol zo strany rodičov teraz záujem o testy menší. Bolo avizované, že deti sa majú po prázdninách testovať samotestami, no sem na východ ešte nestihli prísť," dodal Lojan.

"Ja otvorene hovorím, že sa s tým počíta, že v najbližších dňoch tie počty nakazených budú rásť a možno bude aj pozitívnych veľa učiteľov a možno deti pôjdu zas na online výučbu, ale nie všetky," vyjadril sa aj minister školstva Branislav Gröhling. Priamo ministrovi adresujú rodičia na sociálnej sieti aj tieto otázky:
"V piatok som sa pýtala, kedy môžeme očakávať ďalšie samotesty. Odpoveďou bola, že zatiaľ na ďalšie testy nemáme nárok. Čím majú rodičia testovať deti dvakrát do týždňa?"
"Testy, ktoré sme dostali sme už minuli. Ja som pre svoje deti ďalšie testy musela dokúpiť."

Podľa analytikov z INEKO práve v období pred nástupom Omikronu, je podmieňovanie dodávky samotestov nahlasovaním výsledkov, trestaním zodpovedných rodičov. "Diskriminácia ako hrom. Zodpovední zase doplácajú na tých nezodpovedných, ktorí si testy síce prevzali, ale deti nimi netestovali, respektíve testovali, ale výsledky nenahlásili. Ak by školy vedeli o takomto podmieňovaní dodávok samotestov zo strany štátu, tak by asi aj viac apelovali na rodičov, aby výsledky nahlasovali," vyjadril sa Dušan Zachar z INEKO.

"Tak áno, je problém s nahlasovaním po testovaní, nerobia to všetci rodičia, ale zas keď je dieťa pozitívne, tak to rodičia vedieť dajú," vyjadrila sa riaditeľka základnej školy v Komárne. "My s nahlasovaním nemáme problém, rodičia to robia. Z 837 žiakov cez 800 má záujem o testy a 90 % nahlasuje," vysvetlila riaditeľka základnej školy v Bratislave.

"Museli sme spraviť v tomto systéme poriadok. My potrebujeme vykazovať štatistiky a nedá sa to, keď rodičia nehlásia výsledky. Je pravdou, že keď je dieťa pozitívne, rodič spraví samotest a ide na PCR a potom sa k nám i tak tá pozitivita dostane. Áno my vykazujeme menšiu pozitivitu, ako je tá reálna, ktorú zbiera MZ SR," dodal Gröhling. Na dodávke testov podmieňovanú nahlasovaním minister trvá : "Akurát dnes, 13. januára, som poprosil všetky regionálne úrady, nech oslovia všetky školy a keď spätne vykážu testovanie, môžu požiadať o testy aj dnes aj teraz."

Súvisiace články

Najčítanejšie správy