Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Štúdia ukázala, že približne milión Slovákov nemá protilátky proti Covidu-19
Zdielať na

Štúdia ukázala, že približne milión Slovákov nemá protilátky proti Covidu-19

SLOVENSKO / Až okolo milióna Slovákov nemá protilátky proti Covidu-19. Sú medzi nimi aj mnohí, ktorí ochorenie prekonali. Tento odhad vyplynul zo štúdie, zameranej na meranie protilátok v nezaočkovanej populácii a spolupracovalo na nej päť inštitúcií. Hoci súčasťou imunitnej odpovede je aj tá bunková, pre orientáciu sa v takýchto štúdiách merajú práve protilátky.

Hlavný výsledok štúdie je ten, že viac ako polovica neočkovaných ľudí na Slovensku, nemá protilátky proti Covidu-19. A to aj napriek tomu, že mnohí ochorenie prekonali. Výsledky štúdie sú z vybraných okresov. Percento ľudí, ktorým neboli namerané žiadne protilátky, je v okresoch rozdielne. "Negatívny výsledok sme zistili u približne od 48 % až po 74 % populácie, ktorá nebola očkovaná, teda znamená to, že viac ako polovica ľudí, ktorí nie sú očkovaní, nie su protilátkami chránení," vysvetlila epidemiologička Alexandra Bražinová. 

Najlepšie je na tom, v rámci imunizácie po pripočítaní očkovaných, okres Bratislava, najhoršie Lučenec. "Máme veľké rozdiely medzi jednotlivými regiónmi, čo nie je dobrá správa," vysvetlil Richard Kollár z iniciatívy Veda pomáha Covid-19. "Je to potenciálne milión alebo vyše milióna osôb na Slovensku, ktoré ešte nie sú chránené, či očkovaním alebo prekonaním," vysvetlil Matej Mišík, riaditeľ Inštitútu zdravotných informácií. Štúdia ukázala aj ďalšiu zaujímavú vec, V prípade ľudí, ktorí ochorenie prekonali a mali symptómy, takmer polovica ma strednú alebo vysokú úroveň protilátok. V prípade tých, ktorí symptómy nemali, jedna tretina mala negatívny výsledok testu, to znamená, že nemala dostatok protilátok a to aj napriek tomu, že ochorenie prekonali nedávno. 

"Mnohí z nich sa dali vďaka zisteniam zo štúdie zaočkovať," dodala epidemiologička. Inými slovami, spoliehať sa dá skôr na imunitu získanú očkovaním.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy