Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vakcíny pre deti od 5 do 11 rokov dorazili na Slovensko. Otázkou je, kedy sa spustí očkovanie
Zdielať na

Vakcíny pre deti od 5 do 11 rokov dorazili na Slovensko. Otázkou je, kedy sa spustí očkovanie

BOJNICE / Do bojnickej nemocnice vo štvrtok, 16. decembra, priviezli prvú zásielku detských vakcín. Uložili ich do mraziacich boxov a budú čakať, kedy dá ministerstvo zdravotníctva pokyn na ich distribúciu. Prvé deti vo veku od 5 do 11 rokov by mohli byť zaočkované do konca tohto roka. Registráciu ešte nespustili.

V bojnickej nemocnici vo štvrtok rozbaľovali 156 000 detských vakcín. "Sú to vakcíny pre deti od 5 do 11 rokov. Toto je prvá dodávka detských vakcín priamo od výrobcu," hovorí riaditeľ Nemocnica Bojnice Peter Glatz."Bojnická nemocnica je jediná, ktorá to dostala," informuje vedúca nemocničnej lekárne Martina Liptáková. 

Nateraz zostávajú vakcíny v mraziacich boxoch, uskladnené pri teplote mínus osemdesiat stupňov Celzia. Odtiaľto ich budú rozvážať do vakcinačných centier po celom Slovensku. "Zatiaľ by to malo ísť do troch najväčších očkovacích centier," hovorí primárka Detského oddelenia v Bojniciach Alena Pilarová. "Keď príde z ministerstva avízo, z tejto teploty sa vyberú, dajú do teploty 2 až 10 stupňov a majú sa použiť do 10 týždňov," tvrdí Liptáková. 

Vakcíny by mali zdravotníci po vybratí z mraziacich boxov použiť do desiatich týždňov. "Dospelácke sa musia riediť, toto nie, tá dávka je 0,1 a mala by byť nariedená," hovorí Liptáková. "Ministerstvo pracuje na tom, aby sme spustili registráciu a prvé detičky sa mohli zaočkovať v priebehu tohto mesiaca," informuje hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Vakcíny, ktoré dnes priviezli majú expiráciu do júna 2022, kedy by na Slovensko mala prísť ďalšia, podobne veľká zásielka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy