Oblačno
14°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Čakajú nás Vianoce - sviatky rodiny a pokoja. Ako zostať zodpovedný a nenakaziť ostatných?
Zdielať na

Čakajú nás Vianoce - sviatky rodiny a pokoja. Ako zostať zodpovedný a nenakaziť ostatných?

BRATISLAVA / Informačný chaos okolo opatrení, ktoré vláda chystá na vianočné sviatky, vyvolal už aj reakcie ľudovej tvorivosti a sociálne siete zaplavili rôzne vtipné odporúčania. Všetky poukazovali na absurdnosť navrhovaných opatrení. Terčom vtipov sa stalo najmä otváranie lyžiarskych vlekov a zároveň zákaz stretávania sa príbuzných doma. Bez ohľadu na to, aké opatrenia budú nakoniec prijaté, infektológovia vyzývajú obyvateľov k opatrnosti a zodpovednosti

Jeden z vtipov, ale zároveň aj tipov, kde sa stretnúť so starými rodičmi napriek opatreniam, sú lyžiarske strediská. Tak napríklad odporúčanie pripraviť štedrovečerný stôl na zjazdovke, s čím by podľa vtipálkov mal súhlasiť aj predseda parlamentu. Do druhého okresu za starými rodičmi odporúčajú cestovať s lyžiarskym výstrojom, alebo v strešnej rakve auta. Keďže údajne má byť v domácnosti povolený maximálny počet šesť osôb, ale na pohrebe tridsať, objavili sa fiktívne smútočné oznámenia o pohrebe vianočných kaprov. 

"Samozrejme, ako zasmiať sa treba, baviť sa, ale pokiaľ ide o životy, tak treba sa správať čo najzodpovednejšie... bez ohľadu na to, aké budú opatrenia, čo bude platné," povedal infektológ Peter Sabaka. 

Čo odporúčajú infektológovia obyvateľom Slovenska robiť počas Vianoc tak, aby z nich vyviazli zdraví bez ohľadu na to, či sú očkovaní, alebo nie. "Dnes už platí, že aj očkovaní sa môžu nakaziť, môžu preniesť vírus na druhého," uviedol Sabaka. 

V prípade blízkych so zdravotnými rizikami či vysokým vekom, nás nabádajú k zvýšenej opatrnosti. "Aby pre nich tieto Vianoce neboli posledné, to by bolo veľmi smutné," povedal Sabaka. 

Stretnutie s blízkymi na svahu pri lyžovačke možno znie vtipne, ale z pohľadu rizika nákazy jedno lepších riešení. "Najbezpečnejšie je, stretnúť sa niekde v exteriéri," uviedol Sabaka. 

Pre starých rodičov so slabšou kondíciou isteže svah a lyžovanie nepripadá do úvahy, ale je tu možnosť prechádzky na čerstvom vzduchu. Alebo aj v interiéri, ale s výdatným vetraním. "Vetranie veľmi znižuje riziko nákazy, akurát teraz v zime je to ťažšie dodržateľné... pokiaľ v interiéri, tak očkovanie, vhodné rúška, respirátory, takto sa dá stretnúť relatívne bezpečne," povedal Sabaka. 

Stretnutie starých rodičov s vnúčatami sa bez objímania a dotykov ťažko zaobíde. Do akej miery je to rizikové, nevieme. "Na to nedokážem odpovedať, žiadne relevantné štúdie neboli robené, tak je ťažké sa k tomu vyjadriť," uviedol Sabaka. 

Nevieme zatiaľ ani to, aké budú nakoniec počas Vianoc opatrenia. "Chceli sme ľuďom, čo najviac umožniť otvorenie služieb, ale zas to nemôže byť také široké, že to mobilitu absolútnym spôsobom zvýši," povedal Lengvarský. 

"Dúfame, že čoskoro budú klesať počty nakazených a aj počty pacientov v nemocniciach a tú vlnu prekonáme... čo presne prinesie omikron, nepoznáme," dodal Sabaka. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy