Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenské nemocnice sú na hrane personálnych možností: Počet hospitalizovaných neustále stúpa
Zdielať na

Slovenské nemocnice sú na hrane personálnych možností: Počet hospitalizovaných neustále stúpa

SLOVENSKO / Nevládzeme, hovoria zdravotníci slovenských nemocníc. Tie sú často na hrane personálnych možností. Najnovšie číslo vyše 15-tisíc pozitívnych PCR testov nemilo prekvapilo, no ministerstvo to napokon vysvetlilo doplnením dát ešte z utorka 30. novembra.

"V sanitke už ledva dýchajú a rozprávajú, ale prosia nás, aby sme ich predsalen rýchlo zaočkovali, nechápu, že je neskoro," hovoria záchranári. Mnohých už ale do nemocnice previezť nestihnú. Stále náročnejšie dilemy denne musia riešiť na covidových oddeleniach. "Je to úplne na doraz, z 10 pľúcnych ventilácií je 10 obsadených," vysvetlil riaditeľ nemocnice v Bojniciach Peter Glatz. "Je ťažko napísať, že teda posledná možnosť nejakej liečby toho človeka je umelá pľúcna ventilácia, no som si zároveň vedomý, že nemáme ventilátory pre všetkých" vyjadril sa lekár Ján Krbúšik. 

2. novembra museli aj v Trenčíne vyberať pacientov, ktorých napoja na ventiláciu formou triáže. Nestačilo ani to. "Aj po realizácii tejto triáže sme mali viac pacientov, ktorí potrebovali byť na umelej pľúcnej ventilácii, ako umelých pľúcnych ventilácií," dodal Krbúšik. "Je to informácia, ktorú monitorujeme. Podľa našich zistení je stále rezerva čo sa týka umelých pľúcnych ventilácií," vyjadril sa aj minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Plné sú aj nemocnice na východnom Slovensku a Národný onkologický ústav oznámil, že zrejme odbremení dve nemocnice v Martine a Bratislave a prijme od nich určitý počet nekovidových onkologických pacientov. Aktuálne až 85 % zo všetkých hospitalizovaných nemá plné očkovanie. Aj pokiaľ ide o úmrtia, približne rovnaké percento tvoria práve nezaočkovaní. Očkovanie odborníci odporúčajú najmä ľuďom starším ako 65 rokov. "Táto skupina je ohrozená až 20-násobne vyšším rizikom úmrtia," vysvetlil hlavný koroner SR Michal Palkovič. Lekár bratislavskej župy vysvetlil, že vyčerpaní sú aj praktickí lekári a drvivá väčšina nezdvíha telefón nie preto, že by nechcela, ale preto, lebo sa musia starať o množstvo pacientov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy