Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Ministerstvo zdravotníctva spustilo triáž. O tom, kto sa dostane na umelú pľúcnu ventiláciu, rozhodnú body
Zdielať na

Ministerstvo zdravotníctva spustilo triáž. O tom, kto sa dostane na umelú pľúcnu ventiláciu, rozhodnú body

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva po prvýkrát oficiálne spustilo takzvanú triáž. O tom, kto sa dostane na umelú pľúcnu ventiláciu, rozhodnú body.

O spustení triáže ako prvý informoval zdravotnícky portál Hospodárskych novín, mediwe.hnonline.sk.

Televízia JOJ sa tejto téme venovala už na jar a rovnako aj koncom novembra. Vtedy ale nebolo ešte jasné, či k spusteniu tiráže dôjde. "Už nám hrozí triáž pacientov. Je to Sofiina voľba aj pre lekárov," vyhlásila koncom novembra Mária Lévyová z Asociácie na ochranu práv lekárov.

Tento dokument prijal ešte bývalý minister zdravotníctva Marek Krajčí. Podľa neho sa boduje pacientom doterajšie zdravie. Čím viac bodov nazbierajú, tým majú nižšiu šancu na pripojenie sa na umelú ventiláciu. Doteraz mal dokument o triáži len odporúčajúci charakter. Už je ale v platnosti. To, či je človek zaočkovaný alebo nie proti covid-19, nehrá v tomto prípade žiadnu úlohu. 

Už na jar pre vysoký počet pacientov museli niektoré nemocnice robiť triáž a rozhodovať sa, o tom, koho pripoja na umelú pľúcnu ventiláciu. 

To, či v situácii, keď bude nedostatok ventilácií dostane pacient takéto lôžko, bude záležať od toho, v akom zdravotnom stav je, aké má chronické ochorenia, a v akej závažnosti alebo to, koľko dní strávil v poslednom období v nemocnici. "Za jednu ťažkú chorobu má jeden bod, ak bol hospitalizovaný, má jeden bod," uviedol v marci pre TV JOJ Jozef Glasa z Ústavu zdravotníckej etiky FOaZOŠ.

Zástava srdca v posledných troch rokoch zvýši skóre o 3, chronicky choré pľúca, diabetets mellitus, obličkové nedostatočnosti, pečeňové ochorenia, ťažké demencie sú za 1 bod.

Ďalším kritériom je takzvaná krehkosť pacienta. Predtým zdravý, pravidelne cvičiaci človek má bod, zdravý občas cvičiaci 2 body, zraniteľný ale nevyžadujúci cudziu pomoc, avšak limitovaný zdravotnými ťažkosťami dostane 3 body. Veľmi krehký človek, ktorý je závislý na druhých a blížiaci sa ku koncu života dostane 8 bodov a ľudia v terminálnom štádiu majú 9 bodov. Podľa celkového skóre sa určí, na aké oddelenie pacient pôjde. 

Na usmernení pracovali tak právnici ako intenzivisti, záchranári, bioetici. Sami hovoria, že pracovať na tomto nebolo jednoduché.

V tabuľke si môžete pozrieť, koľko by ste dostali bodov podľa vašich diagnóz. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy