Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nová nádej: Koncom roka by sme mohli mať na Slovensku molnupiravir. Predpisovať ho budú obvodní lekári
Zdielať na

Nová nádej: Koncom roka by sme mohli mať na Slovensku molnupiravir. Predpisovať ho budú obvodní lekári

BRATISLAVA / Už koncom roka by na Slovensko mohol prísť veľmi účinný liek proti Covidu -19. Molnupiravir je antivirotikum, ktoré zabraňuje rozmnožovaniu koronavírusu v tele pacienta a má tiež jednoduché použitie. V dvoch fázach by k nám v priebehu niekoľkých mesiacov malo prísť zatiaľ 70 tisíc dávok. Táto experimentálna liečba nateraz nerieši akútny problém s preplnenými nemocnicami.

Zatiaľ najúčinnejšou liečbou pacienta s koronavírusom v týchto chvíľach sú monoklonálne protilátky. Na Slovensku sa podávajú len pár týždňov a to výlučne v nemocniciach ako infúzia. "Monoklonálne protilátky boli podané v 4 800 prípadoch a dávajú ich v 43 nemocniciach," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva, Zuzana Eliášová. 

O niekoľko týždňov by k ním mal pribudnúť prvý liek, ktorý je možné užiť ako kapsulu, teda perorálne. Funguje však na inom princípe. "Monoklonálna protilátka účinkuje ešte vo fáze, keď vírus nenapadol tú bunku, kým antivirotiká zabraňujú rozmnožovaniu vírusu v bunke," vysvetlil Ondrej Sukeľ, prezident slovenskej lekárnickej komory. "Znižuje zhruba o 59 percent riziko ťažkého priebehu a úmrtia," doplnila primárka kliniky infektológie Alena Koščálová. Výhoda molnupiraviru v porovnaní s monoklonálnymi látkami je aj tá, že ho môže predpísať aj všeobecný lekár a pacient ho užíva v pohodlí domova. "Bol vyvíjaný a testovaný primárne proti chrípke, ale dáta ukazujú, že môže byť účinný aj pre pacientov s Covidom, tie dáta sú lepšie ako u remdesiviru," konštatoval Ondrej Sukeľ. 

Všeobecný lekár Peter Makara si od molnupiraviru sľubuje lepšiu a jednoduchšiu starostlivosť o pacientov s covidom. Denne sa naňho obracia v priemere 5 až 6 pozitívnych, najviac ich býva v pondelok. Používať by sa mal pri najrizikovejších pacientoch. "Každá liečba, ktorá má vedecké a medicínske dôkazy, je veľmi dobrá a každá liečba, ktorá sa dá použiť v ambulancii, je ešte lepšia. Budeme pokojnejšie spať a nebáť sa tak o pacienta," povedal Peter Makara. "Nás to v nemocniciach veľmi odľahčí," potvrdila primárka Koščálová. "Je to veľmi očakávaný liek a tú ambulantnú liečbu posunie na iný level," reagoval lekár Peter Sabaka. Stále platí, že aj táto liečba je veľmi drahá. "Je to polovičná suma z toho, čo stoja monoklonálne protilátky, ale je to oveľa drahšie ako vakcína," informovala hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Prvé dávky experimentálneho lieku prídu na Slovensko už zrejme koncom roka, odborníci však stále zdôrazňujú, že najlepšou prevenciou je očkovanie. "Netreba sa spoliehať, že každý, kto ochorie, to dostane," zdôraznil lekár Peter Makara. "Neporovnávajme tento liek s vakcínou, kde tá účinnosť je omnoho vyššia," konštatovala primárka Alena Koščálová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy