Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Firmy a podnikatelia čelia veľkej výzve pri testovaní zamestnancov
Zdielať na

Firmy a podnikatelia čelia veľkej výzve pri testovaní zamestnancov

BRATISLAVA / SLOVENSKO / V neistote do posledného momentu nechala vláda firmy a podnikateľov. Od pondelka majú fungovať v režime OTP. Presný manuál zverejnilo ministerstvo hospodárstva až vo štvrtok, 26. novembra, popoludní. Pre niekoho údajne jednoduchú záležitosť vnímajú spoločnosti naprieč Slovenskom ako zložitý problém.

OTP manuál na poslednú chvíľu

Boli dve hodiny popoludní, keď ministerstvo hospodárstva zaslalo firemný OTP manuál. Kým sa dostane k firmám, bude to ako sa hovorí - piatok po fajronte. V priloženom inštruktážnom videu sa v každom prípade vcelku dobre zabáva Richard Sulík. "Budete ho môcť nájsť na stránke www.mhsr.sr/manual, kto by si to pomyslel," kladie si rečnícku otázku minister hospodárstva Sulík.

Firmy by si skôr pomysleli, že to bude včas a s detailmi. 

Kde si testy zakúpiť a kto ich zaplatí?

V obecnej firme v dedinke Čirč je zamestnaných 19 chlapov a od pondelka sa polovica z nich bude musieť testovať. "Nemáme informácie, kto to bude testovať, ani či to ja budem ako starosta a zároveň ako konateľ alebo niektoré pracovníčky tým budú poverené," tvrdí starosta obce Čirč Michal Didik. V piatok popoludní starosta vôbec netušil, kde si má testy kúpiť a kto ich zaplatí. Žiadny manuál im neprišiel a nikto nevie, čo má robiť.   

V ľudovej pekárni v obci Cigeľ by mali od pondelka testovať šiestich zamestnancov. Stále ale nevedia, ako to bude celé vyzerať. "Len tie testy by vyšli okolo 300 eur mesačne. Pre nás, pre taký malý podnik, je aj tých 300 eur pokým ich zarobíme, aby sme mohli zaplatiť, veľa," konštatuje Ľubica Krausková z Ľudovej pekárne Cigeľ. Na to, aby prežili, sa musia poriadne obracať. Aj keď si testy kúpia, nevedia, ako testovať a čo s použitým materiálom. "Je to biologický odpad a teraz čo? Potrebujeme nejaké inštrukcie. Pozerám stále do elektronickej schránky či niečo neprišlo a absolútne nič," dodáva Krausková. 

Malý priemyselný pivovar vo Zvolene aktuálne zamestnáva 8 zamestnancov a medzi nimi sú neočkovaní, a tak ich od pondelka, 29. novembra, čaká testovanie. "Neviem skutočne ako od pondelka ideme fungovať. Doposiaľ nemáme inštrukcie ako máme postupovať," hovorí majiteľ pivovaru vo Zvolene, Lukáš Richtárech. Varenie piva ale nejde prerušiť len tak z hodiny na hodinu počas víkendu, preto musia na rýchlo zohnať testy a vyriešiť aj to, kto bude na testovanie dohliadať. 

A kto by to mohol byť vo videu nonšalantne dodáva minister Sulík: "môže to byť zdravotné stredisko, môže to byť sekretárka."  Ani sekretárka alebo ktokoľvek iný môže okrem toho vo víkendovom nečase obiehať lekárne, či zoženie ATG-čka. Zväzy aj odborníci sú skeptickí. Problémom je, že aktuálne tie testy nie sú k dispozícii v obyčajných lekárňach. 

"V utorok, v stredu už sa ten trh nejakým spôsobom utrasie a bude fungovať," tvrdí prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ.  

Demotivácia niektorých podnikateľov verzus optimizmus ministra Sulíka

Riešenie je pritom stále jednoduché. Takto pobavil telefonát pani, ktorej manžel počas neho dohováral svojim robotníkom, aby sa išli zaočkovať: "Čo si myslíš, že ťa budem testovať ako sprostý? A kde mám brať testy? Na toto ja nemám na stavbe čas." Chaos a krátkosť času najmä ohľadom antigénových testov v rámci OTP berú firmy ako milý predvianočný darček od vlády. "Dúfam, že to všetko hladko klapne," tvrdí Sulík. "Je to na krízových štáboch a krízových riešeniach, ktoré tie firmy budú musieť počas víkendu zrealizovať," vysvetľuje generálny sekretár APZ Andrej Lasz.

"Keby zamestnávatelia mali trochu viac času," zdôrazňuje Richtárech. "Stále riešime veci na poslednú chvíľu," dodáva Didik.        

Súvisiace články

Najčítanejšie správy