Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pes pohrýzol dieťa až do krvi. Polícia najprv obvinila maloletého
Zdielať na

Pes pohrýzol dieťa až do krvi. Polícia najprv obvinila maloletého

KEŽMAROK / Polícia v Kežmarku obnovila trestné stíhanie a zmenila obvinenie v prípade útoku psa na dieťa v obci Mlynčeky. Pôvodne obvinili chlapca, ktorý bol so psom na lúke. Teraz však čelí obvineniu z ublíženia na zdraví jeho otec - majiteľ zvieraťa.

Ešte v novembri minulého roka pohrýzol pes maloletého chlapca. Stalo sa to na lúke v obci Mlynčeky. Rodina zraneného podala trestné oznámenie.

So zvieraťom bol vtedy vonku maloletý syn majiteľa psa. "Trestné stíhanie bolo zastavené, nakoľko zodpovedná osoba je maloletá a trestné stíhanie voči maloletej osobe nie je prípustné," povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, Daniel Džobanik.

Záver sa rodine, ani právnemu zástupcovi vôbec nepáčil

Trestné oznámenie podávali na majiteľa psa, nie na jeho syna. "Nie je nám úplne zrejmé, ako policajt zamenil podozrivú osobu, s tým, že namiesto držiteľa psa začal v rozpore s trestným poriadkom stíhať maloleté 12- ročné dieťa," uviedol právny zástupca rodiny, Oldrich Lejnar. 

Právny zástupca bol presvedčený o tom, že zodpovedný za psa je jeho majiteľ, aj keď priamo pri incidente nebol. "Nesmie umožniť osobe, ktorá psa nie je schopná zvládať, viesť psa," doplnil právny zástupca rodiny.

Tento argument pravdepodobne zavážil aj pri zmene obvinenia. Obvinený už nie je maloletý chlapec, ale jeho otec, majiteľ psa. "Majiteľ psa svojím nezodpovedným konaním porušil minimálne povinnosť uloženú mu zákonom, ktorý stanovuje podmienky držania psov. Muž tak urobil napriek tomu, že vedel, že pes sa útoku na ľudí dopustil už aj v minulosti, teda vedel o jeho možnej nebezpečnosti na ľudské zdravie, " uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove, Jana Ligdayová. 

Rodina zraneného chlapca, ani jej právny zástupca sa už k zmene obvinenia vyjadrovať nechceli. Údajne sa susedské vzťahy od útoku psa veľmi zhoršili. Pravdepodobne sa obe strany budú musieť k incidentu vrátiť počas súdnych pojednávaní. Sudca bude rozhodovať o vine a treste pre majiteľa psa.

Muž čelí obvineniu z ublíženia na zdraví. Podrobnosti incidentu už s Televíziou JOJ rozoberať nemohol. Jeho právny zástupca pripravuje obhajobu. Ako sám povedal, nie všetko je tak, ako tvrdí protistrana. 

"Je mi veľmi ľúto, čo sa stalo. Ospravedlniť som sa bol, viem, aký je sused. Mohol som tomu zabrániť, lebo ten chlapec chodil psa už 3 roky dozadu provokovať. Nechcel som robiť medzi nami nejaké zlé vzťahy a je mi to ľúto, že to došlo až na súd. Veľmi sa teším na súd a tam sa ukáže pravda. Verím v to," povedal pre Televíziu JOJ obvinený majiteľ psa. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy