Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Európe identifikovali prvý prípad nového variantu z Afriky
Zdielať na

V Európe identifikovali prvý prípad nového variantu z Afriky

KÁHIRA / Portál The Guardian informoval o prvom prípade variantu z Afriky v Európe. Podľa informácií portálu ide o mladú, nezaočkovanú ženu, ktorá pred 11 dňami prišla z Egypta. Z destinácie cestovala cez Turecko do Belgicka. Symptómy sa prejavovali ako bežné prechladnutie.

Novoobjavený variant koronavírusu v Juhoafrickej republike (JAR) má vysoký počet mutácií. Viaceré krajiny začali s obmedzovaním cestovania z tejto oblasti. Okrem Británie, Nemecka a Česka aj minister dopravy a výstavby Andrej Doležal navrhuje sprísniť opatrenia pre cestujúcich vracajúcich sa z tejto oblasti. 

"Dnes ráno som hovoril s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyen ohľadom šírenia novej mutácie koronavírusu. Európska komisia odporúča pozastavenie letov na územie EÚ najmä z regiónu južnej Afriky. Slovensko nemá priamu linku s regiónom južnej Afriky, ale napriek tomu musíme zabezpečiť ochranu obyvateľov. O situácii som dnes informoval aj členov vlády a vydal som pokyn na prijatie opatrení. Minister zdravotníctva zabezpečuje dôsledné vyhľadávanie cestujúcich, ich karantenizovanie a sekvenovanie vzoriek. O stanovisko k novej mutácii vírusu som požiadal aj konzílium odborníkov," informoval premiér Eduard Heger. 

Najväčšie obavy má vedecká obec z toho, že juhoafrický variant bude odolný voči vakcínam, ktorými je zaočkovaných už takmer 54 % svetovej populácie. Či sú tieto obavy oprávnené, to sa podľa slovenského vedca Celeca zatiaľ nedá odhadnúť, treba to otestovať. Vedci podľa magazínu Nature momentálne skúmajú vlastnosti variantu, ako aj to, či sa dokáže vyhnúť imunitným reakciám vyvolaným vakcínami a či spôsobuje závažnejšie alebo menej závažné ochorenie ako iné varianty. Virologička z Univerzity Witwatersrandv Johannesburgu Penny Moore potvrdila, že existujú neoficiálne správy o reinfekciách týmto variantom u očkovaných jedincov. Na definitívne závery je však aj podľa jej slov ešte skoro.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy