Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Český prezident nemá príznaky koronavírusu, o dva dni by mal vymenovať nového premiéra
Zdielať na

Český prezident nemá príznaky koronavírusu, o dva dni by mal vymenovať nového premiéra

PRAHA / Českého prezidenta Miloša Zemana previezli vo štvrtok, 25.novembra večer späť do nemocnice. Mal totiž pozitívny test na koronavírus. Podľa ošetrujúcich lekárov nemá trikrát očkovaný prezident žiadne príznaky ochorenia.

Preventívne mu však podávajú monoklonálne protilátky. Test Zemanovi urobili preto, že prišiel do kontaktu s infikovanou osobou. Pre hospitalizáciu museli odložiť jeho plánovaný program. Prepustiť z nemocnice by ho mali už zajtra, 27. novembra. Následne chce vymenovať Petra Fialu za nového českého premiéra.

Zemana testovali 25. novembra v Lánoch, kam sa v ten deň po viac ako mesiaci vrátil z Ústrednej vojenskej nemocnice, kde skončil pre zhoršenie jeho chronického ochorenia. Hovorkyňa Ústrednej vojenskej nemocnice v Prahe, Jitka Zinke uviedla, že prezident absolvoval test na koronavírus, pretože je to „bežná prax pri prijatí do zdravotnej starostlivosti v domácom prostredí“ a zároveň preto, že bol v kontakte s pozitívne testovanou osobou.

Boris Šťastný zo spoločnosti Senior Home Group, ktorá sa o Zemana stará, sa vyjadril, že to bola zamestnankyňa prezidentskej kancelárie, ktorá s ním bola v kontakte v uplynulých dňoch.

Prezidentov hovorca informoval, že Zemanov program bude počas liečby COVID-19 pozastavený. Zeman plánoval vymenovať Petra Fialu (ODS) za premiéra a potom si mal pozývať jednotlivých kandidátov na ministrov.

Podľa hlavnej českej hygieničky ľudia s Covidom musia ísť do izolácie aj vtedy, ak nemajú žiadne príznaky. Prezidentove plány s ňou údajne nik nekonzultoval.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy