Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nové opatrenia pre školy: Predlžujú sa prázdniny. Začnú už 20. decembra
Zdielať na

Nové opatrenia pre školy: Predlžujú sa prázdniny. Začnú už 20. decembra

BRATISLAVA / Minister školstva predstavil na tlačovom brífingu nové opatrenia pre školy, ktoré by mali začať platiť od pondelka, 29. novembra. Rušia sa všetky mimoškolské aktivity, v jedálňach sa budú môcť stravovať žiaci v presných hodinách. Ministerstvo školstva poslalo do škôl 4,38 milióna eur, aby si mohli zabezpečiť testy, rúška, respirátory. Je to 30 eur na každého zamestnanca.

Na tlačovom brífingu povedal Minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling o opatreniach pre školy, ktoré budú platiť od 29. novembra. Zmení sa okrem iného nosenie rúšok, režim na internátoch a stravovanie v jedálňach.

Na úvod poďakoval učiteľom, žiakom a rodičom na trpezlivosť. Uviedol, že bol správny krok na začiatku zaočkovať učiteľov. Tak podľa neho môžu byť otvorené školy.

"Každý týždeň na rezorte školstva zbierame údaje zo škôl. Overujeme ich a tieto čísla nám sedia," povedal. Vyhlásil, že nikto tieto čísla neoveruje tak, ako minsterstvo školstva. "Evidujeme 1,6 percenta pozitívnych žiakov," povedal. Sú to žiaci, ktorí sú pozitívni PR testami. 

"Vieme izolovať úzke kontakty, čo sa nedá nikde. V kinách, ani nákupných centrách," vyhlásil. Uviedol, že vie, že je to náročné, chce však tento systém udržať, aby boli školy nechali otvorené.

Prázdniny začnú skôr

Posledný deň vyučovania bude 17.12. Vianočné prázdniny sa v školskom roku 2021/2022 uskutočnia vo všetkých školách v termíne od 20. decembra 2021 do 7. januára 2022.

"Chcem, aby školy fungovali čo najbezpečnejšie. Sú to opatrenia na budúci týždeň," dodal.

Delta variant je podľa neho infekčný a podľa odborníkov sa mu nikto nevyhne. "Jediné, čo môžeme urobiť je zaočkovať sa. Je to to hlavné a jediné riešenie," povedal.

Zakazujú sa všetky mimoškolské aktivity

Vo všetkých školách a školských zariadeniach nemožno uskutočniť školské aktivity, najmä

  •  výlety a exkurzie,
  •  športové výcviky a školské športové súťaže
  • pobyty v škole v prírode a aktivity školy v prírode
  •  kurzy na ochranu života a zdravia
  • kurzy pohybových aktivít v prírode
  •  saunovanie
  • dni otvorených dverí

Podľa odborníčky Ministerstva zdravotníctva SR pre primárnu pediatriu a členky konzília odborníkov, Eleny Prokopovej je dôležité, aby sa nepremiešavali sociálne kontakty. Uvedomujú si, že bude deťom chýbať šport a krúžky, no situácia je podľa nej vážna a krajina si to dovoliť nemôže.

Prerušuje sa vyučovanie na jazykových školách

Prerušuje sa aj:

  •  školské vyučovanie v jazykových školách; ak to prevádzkové podmienky umožňujú, riaditelia jazykových škôl zabezpečia dištančné vzdelávanie poslucháčov
  • školské vyučovanie v základných umeleckých školách; ak to prevádzkové podmienky umožňujú, riaditelia základných umeleckých škôl zabezpečia dištančné vzdelávanie
  • prevádzku centier voľného času; ak to prevádzkové podmienky umožňujú, riaditelia centier voľného času zabezpečia činnosti centier voľného času dištančnou formou

Školy nemôžu za zlú epidemickú situáciu

"Povedzme to už nahlas. Najčastejšie končia v nemocniciach starší a neočkovaní ľudia. Pandémiu nevyriešia zatvorené školy," povedal. 

"Nemôžem tvrdiť, že školy sú ohniskom na Slovensku. Vôbec nepomohlo, že sme zatvorili školy a prerušili vyučovanie," dodal.

"Tvrdiť, že školy sú tým problémom nie je pravda. Je to náročné rozhodnutie, ktoré som musel urobiť. Musíme to ustáť pre každé jedno dieťa, ktoré môže chodiť do školy," dodal.

Údaje zo školstva a NCZI jasne hovoria, že školy nie sú celoplošným ohniskom. "83 percent žiakov sa učí prezenčne. To je dôležité a musíme ustáť všetky problémy, ktoré máme," povedal.

Všetky čísla podľa neho poukazujú na dospelých. "83 percent ľudí, ktorí sú v nemocnici sú neočkovaní," povedal.

Zaočkovanosť v školstve podľa neho stúpla. 71 percent zamestnancov je zaočkovaných. Tretiu dávku má poskytnutých 11 percent učiteľov. "Učitelia a riaditelia sú zodpovední a zodpovedne pristupujú k svojej práci," povedal.

Režim OTP sa týka aj nezaočkovaných zamestnancov v školstve

"Finančné prostriedky nebudeme poskytovať len nezaočkovaným, ale všetkým v súlade so zákonom," vyhlásil.

Poslali 4,38 milióna eur do škôl, aby si mohli zabezpečiť testy, rúška, respirátory. Je to 30 eur na každého zamestnanca. Sú to zamestnanci vo všetkých školách, aj v materských a špecializovaných, ktoré patria pod samosprávy.

Rúška budú pre žiakov opäť povinné 

"Výnimku z povinnosti nosiť rúška majú deti do 6 rokov, deti v materských školách a deti z autistického spektra," vyhlásil. 

Školy musia zabezpečiť oddelené stravovanie v jedálňach

"Budeme vydávať zákaz miešania sa tried. Bude to platiť pri telocviku a iných hodinách," povedal. Musia zabezpečiť oddelené stravovanie v jedálňach a vyhradiť žiakom rôzne časy na obed. Je to podľa neho náročné, no verí, že to riaditelia zvládnu.

Externí stravníci budú môcť využiť iba výdaj v jedálni. "Internáty pôjdu do režimu OTP," povedal minister školstva.

Povinné testovanie zatiaľ nie je nariadené

Rozhodnutie povinného testovania v rámci realizácie ešte nepadlo. "To, čo sme hovorili o povinnosti, to platí pre zamestnancov. Preto tieto finančné prostriedky sme prednostne poslali školám," vyhlásil. Na to, aby bolo testovanie povinné, bude podľa Gröhlinga potrebné nasýtiť školy a okresné úrady testami. 

Povedal, že z vlády neodíde, ak budú chcieť zatvoriť školy. Je rád, že sa dohodli, školy zatvárať nechcú. 

Podľa lekárky sú za deti zodpovední rodičia, nie ministerstvá

"Návrh konzília išiel na zavretie škôl maximálne na 7 pracovných dní. Už dnes majú rodičia možnosť dobrovoľne testovať deti. To, ako deti budú v bezpečí v školách závisí na rodičoch a nie na rozhodnutia ministerstva zdravotníctva, alebo školstva," povedala Elena Prokopová

"Prosila by som, aby sa pozornosť venovala tomu, ako sa správajú dospelí. Treba znížiť mobilitu," doplnila. 

Očkovanie odporúčajú stredoškolákom

"Odporúčame, aby sa dali stredoškoláci zaočkovať. Očkovanie je v úrovni dobrovoľnosti, preto bolo nutné zaviesť testovanie na internátoch," vyhlásila Elena Prokopová. 

Minister školstva povedal, že im chodia množstvá správ od tínedžerov, ktorých rodičia nechcú dať zaočkovať. "Je to veľmi citlivé," povedal Gröhling. 

Povinné očkovanie je podľa lekárky Eleny Prokopovej legislatívna otázka. Nie je podľa nej možné, aby sa 15- ročný študent rozhodol, že sa chce zaočkovať. Potrebuje súhlas zákonného zástupcu, pretože ide o také isté očkovanie ako napríklad proti tetanovke.

Otázka knižníc pre vysokoškolákov nie je zatiaľ vyriešená

"V prvom rade by sa mal štát postarať o to, aby sme mali digitalizované knižnice," vyhlásil minister školstva. 

Podľa doktorky Prokopovej nie je pravda, že sa pandémia netýka detí. Sú aj také, ktoré skončili po nakazení hospitalizované.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy